Ți-ar părea normal ca un copil să își lingă pantofii? Dar să mănânce de pe jos? În prezent părinții par înarmați în permanență cu dezinfectante pentru mâini și șervețele umede pentru a asigura o igienă desăvârșită atât pentru copil, cât și pentru mediul său. În realitate, specialiștii susțin că obsesia cu igiena are un impact devastator asupra sănătății.

Mai exact, dorința de a trăi într-un mediu cât mai septic este cea care a condus la o creștere în rândul bolilor cronice, non-infecțioase în statele dezvoltate, precum obezitatea, astmul, boala celiacă, alergiile și bolile autoimune. 

Există dovezi că un număr mic de microbi sunt responsabili pentru infecții, în vreme ce alții joacă un rol vital în a ne menține sănătoși. Nu doar ne ajută în procesul de digestie, dar sunt și esențiali pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Prin încercarea de a-i elimina, nu facem decât să privăm corpul de procesul normal de dezvoltare.

Microbii ajută la antrenarea sistemului imunitar deoarece acesta învață să ignore sau să îl tolereze.

Dacă expunerea copiilor la ei este limitată, sistemele lor imunitare rămân imature și nu vor învăța să se obișnuiească cu microbi inofensivi sau să reacționeze la microorganisme patogene.

Marie-Claire Arrieta, expert în microbiomul din astm, profesor universitar, dar și mamă de doi copii, subliniază că această descoperire a cauzat o revoluție în căminul său precum și în laboratorul ei.

Un copil care este alăptat se va atașa constant de piele care, din punct de vedere microbiologic, este foarte murdară. Nu sterilizați orice intră în contact cu gura copilului, fără vreun motiv. Un lucru pe care nu-l mai fac și mi-aș dori să îl văd și la alții este să încetez să iau cu mine gel dezinfectant. Este în regulă atunci când mergi cu cortul sau în locuri unde nu există apă și săpun, dar în rest se face abuz.

Este foarte important și mediul despre care vorbim. Astfel, dacă este vorba de un loc public, în care infecțiile pot fi transmise ușor (cum ar fi un loc de joacă), sau de o zonă izolată de civilizație (precum casa bunicilor de la țară), abordarea este diferită. Pentru o suzetă căzută în parc este necesar să o speli cu apă, iar pentru una căzută în pădure o poți curăța cu un șervețel.