Un studiu efectuat recent de cercetătorii din Marea Britanie arată că peste 4% din copiii care sunt lăsați în fața televizorului pentru un timp îndelungat au probleme în dezvoltarea vorbirii. Astfel, cei mai mulți dintre ei nu rostesc nici măcar un cuvânt corect până la vârsta de 3 ani, deși nu există cauze organice care să explice acest lucru.

În cazul în care observi că puiul tău are probleme în exprimare, bâlbâieli sau inversare de sunete, ar fi indicat să vizitați un medic logoped. Descoperite și tratate la timp, aceste afecțiuni pot să dispară încă de la vârste fragede.

Cele mai frecvente probleme de limbaj ale copiilor sunt cele din categoria tulburărilor de pronunție, în special cele de tip dislalic. Dislalia este o tulburare de pronunție ce constă în deformarea, omiterea, substituirea, înlocuirea și inversarea sunetelor. Există și cazuri grave de dislalie când astfel de fenomene se produc și la nivelul silabelor și chiar al cuvintelor mai scurte.

Trebuie știut că limbajul, în perioada lui de formare, se caracterizează printr-o dislalie fiziologică și una defectologică. Dislalia fiziologică se referă la dificultățile de pronunție care apar la majoritatea copiilor. Acestea sunt firești, pasagere și nu se fixează sau mențin după vârsta de 4-5 ani.

Când se poate diagnostica o tulburare de limbaj?

Copiii încep să spună silabe de la aproximativ cinci luni, apoi pe la un an încep să spună primele cuvinte, după aproximativ un an și jumătate încep să formeze primele cuvinte. O tulburare de limbaj poate fi diagnosticată în jurul vârstei de 3 ani, dar e nevoie să ținem cont în diagnosticarea copilului și de factorii ereditari, sociali, de mediu sau de eventualele diagnostice asociate, dacă acestea există.

Jocurile terapeutice au un rol extrem de important pentru tratarea acestor deficiente în vorbire. Copiii nu trebuie forțați, ci doar corectați! Atunci când cel mic inversează sau omite sunete, poți să îi spui că nu așa e corect și să îl rogi să spună cuvântul întreg. Asemenea exerciții sunt făcute la cabinetul logopedului însă ele nu trebuie neglijate nici acasă dacă există astfel de tulburări de vorbire, iar pe principiul că mai bine să previi decât să corectezi, televizorul ar trebui înlocuit cu o plimbare cu bicicleta prin parc, o ieșire la bazinul de înot sau orice activitate ce îi permite copilului să își cosume energia într-un mod pozitiv.