Dacă ești părinte de băiat, cu siguranță că, la un moment dat, te-ai întrebat dacă îți crești bine copilul și cum să-l educi astfel, încât micuțul tău să devină un adevărat gentleman, capabil să ia decizii de sine stătător și să ajungă un bărbat bun.

Ei bine, noi îți propunem câteva sfaturi care ar putea să-ți prindă bine și să te inspire:

1. Fii un bun exemplu
Pentru că e un lucru cunoscut că micuții au tendința să mimeze comportamentele celor din jur, în special, ale părinților, e foarte important ca tu și soțul tău să fiți un model demn de urmat. Drept urmare, fiți atenți la ce relație aveți voi, la cum vorbiți, cum vă gestionați emoțiile, cum soluționați conflictele. Pentru tătici, acest lucru înseamnă să arate în mod constant fiilor lor cum să se comporte cu respect și cu bunătate cu toți ceilalți.

Fiți expresivi în dragostea manifestată pentru soție și pentru copii, pentru a-i ajuta pe fii să învețe să aprecieze oamenii pe care îi iubesc. Recunoaște-ți greșelile atunci când le faci și cere-ți scuze. Pentru mame, în afară de a fi, de asemenea, un bun exemplu, acest lucru înseamnă şi să-l ajute pe soțul său prin modelarea unui tip de comportament pe care l-ar dori pentru fiul ei. Faceți din amabilitate, respect, dragoste și grijă față de ceilalți, aspecte-cheie manifestate în casa voastră. Copilul va prelua exemplul vostru și la maturitate, cel mai probabil, va proceda la fel cu soția sa.

2. Nu tolera un comportament nepotrivit
Problemele trebuie rezolvate în timp util, așa că dacă observi la băiatul tău un comportament inadecvat, fie că înjură, devine violent etc, încearcă să comunici cu el, să identifici motivele și să-i explici ce e bine și ce este rău.

3. Tratează-ți egal fiii și fiicele
E foarte important ca încă din fragedă copilărie băieții să înțeleagă că sunt egali cu fetele. Pentru ca să fie așa, e nevoie ca părinții să-și trateze fiicele și fiii în mode egal. În astfel de situații, orice extremă este rea. Dacă o să-l faci să se simtă că ar fi mai bun decât o fată, ar putea crește un băiat narcisist, care umilește femeile, dacă o să-l faci să se simtă inferior, poate căpăta o ranchiună.

4. Nu-l răsfăța excesiv
Acest lucru nu înseamnă să-l lipsești pe copilul tău de ceva esențial. Mai degrabă, să nu-i îndeplinești toate capriciile. Astfel, micuțul va înțelege că în viață nu întotdeauna obșii ce vrei, iar ca să obții ceva, trebuie să muncești.

În schimb, poți să-l ajuți să învețe valoarea efortului depus și persistența – valori pe care fiecare fată ar vrea să le vadă într-un bărbat cu care are o relație. Poți face acest lucru permițându-i fiului tău să aibă de a face cu sarcini dificile sau lăsându-l să-şi câștige singur lucrurile pe care le vrea.

5. Lăsă-l să ia propriile decizii
Capacitatea de a lua decizii de sine stătător și de a fi responsabil pentru consecințele acetora, este extrem de importantă pentru orice persoană, indiferent de sex. Pentru ca băiatul tău să devintă un bărbat capabil să ia decizii, această practică trebuie să înceapă din fragedă copilărie. Nimeni nu spune că ar trebui să-l pui să hotărască dacă cumpărați o mașină sau alta sau dacă luați sau nu un credit anume. Totul trebuie să se întâmple treptat. Se începe de la lucruri mici (să alege în ce să se îmbrace, c emașinuță să ia la grădiniță, ce activități să practice după școală, ce cărți să citească, ce liceu să urmeze etc.) Nu-l priva însă de suportul tău, fii alături de el și dacă copilul are nevoie de ajutor sau de anumite confirmări, nu ignora aceste necesități ale lui.

6. Ajută-l să-şi gestioneze singur emoțiile
În ceea ce ține de bărbați și emoții, există o mulțime de prejudecăți, cea mai cunoscută fiind că bărbații nu plâng niciodată. Pentru ca băiatul tău să crească sănătos și să devină un adult împlinit și echilibrat emoțional, ajută-l să învețe să-și gestioneze emoțiile. Explică-i că este firesc să simtă tot ce simte, inclusiv tristețe și furie, ajută-l să numească aceste trăiri și să le facă față astfel încât să nu sufere nici el, dar nici cei din jurul lui.

7. Prezintă-i modele pozitive
Am mai menționat că cele mai importante modele din viața oricărui copil sunt părinții lui. Totuși, cei mici acordă atenție și altor oameni care le pot deveni modele. Încearcă însă să scoți în evidență modele pozitive, oameni care se bucură de succes, grație muncii depuse, sportivi, scriitori, oameni de știință, politicieni, care au făcut lucruri importante. De asemenea, ați putea vorbi despre filme sau despre povești în care sunt personaje pozitive masculine, cum ar fi „Cum să îmblânzești un dragon“ sau seria de cărți Harry Potter.

8. Dă-i responsabilități
Pentru ca băiatul tău să devină un bărbat responsabil, e nevoie să-i cultivi această calitate de mic copil. Nu poți să-l „protejezi” toată copilăria de orice decizie și efort, iar la maturitate să pretinzi că ar trebui să devină independent și să răspundă pentru acțiunile lui. Aici, de asemenea, lucrurile se întâmplă treptat. Încredințează-i mici responsabilități (să hrănească animalul de companie, să-și aranjeze jucăriile, să cumpere produse etc. Fii atentă, fiecare sarcină pe care i-o încredințezi, trebuie să corespundă vârstei lui.

9. Exprimă-ți afecțiunea și fii un bun ascultător
Unul dintre aspectele cele mai neglijate în creșterea băieților este aspectul emoțional şi mai ales, faptul că uneori, băieții sunt învățați să nu îşi exprime emoțiile. Fii împotriva acestei noțiuni și în schimb, învăță-ți fiul să fie sensibil și conştient de emoțiile lui. O modalitate de a face acest lucru este de a-ți exprima afecțiunea în relație cu fiul tău și să-l asculți atunci când vorbeşte despre emoțiile lui. Acest lucru îl va învăța că este bine să exprime ceea ce simte și îl va ajuta să învețe să recunoască aceste emoții și alți oameni.

10. Învăță-l să fie un gentleman
Cavalerismul nu a murit și singura modalitate de a-l învăța pe fiul tău să fie cavaler este să-i arăți cum. Poate fi destul de dificil să găsiți un echilibru între cavalerism și o abordare neutră, aşadar asigură-te că însoțești lecțiile în cavalerism cu memento-uri în care evidențiezi că acestea sunt lucruri frumoase de făcut pe care multe femei le vor aprecia și că , în niciun fel, acest lucru nu înseamnă că femeile reprezintă sexul mai slab. Și nu uita că cel mai bun exemplu în acest sens, pot fi bărbații din anturajul copilului tău (tatăl lui, bunicul lui, unchiul lui, fratele lui mai mare etc.)

Tu cum îți educi băiatul?