Studiile științifice arată în mod clar: copiii care adorm târziu devin iritați, neliniștiți, se concentrează foarte greu pe ceva și au dificultăți de învățare. Acestea nu singurele motive pentru care este atât de important ca copilul să meargă devreme la culcare. Organismul este în creștere: aceasta include nu numai creșterea fizică, ci și psihologică. În primii ani de viață copilul învață foarte multe lucruri noi, iar aceasta se datorează hormonului de creștere, care se produce în organism după 2-3 ore de somn și acționează în special noaptea, la miezul nopții.

Stabileşte prioritățile

Copilul nu trebuie să doarmă cu prețul insomniei părinților. “Un somn de aur” – este somnul dulce şi sănătos al întregii familii.

Stabilește regimul de somn

Regimul de somn în familie se formează în funcție de când îi este comod nu doar copilului, ci întregii familii. Copilul are nevoie în primul rând de părinți odihniți, de aceea, împreună cu soțul stabiliți o oră când mergeți la culcare şi respectați-o cu strictețe.

Stabilește unde şi cu cine doarme copilul

Desigur, întrebarea “Cum doarme copilul: singur sau cu părintii?” este strict individuală. Însă cel mai bine e atunci când doarme în pătuțul şi camera lui. Iar mama şi tata vor dormi în patul şi camera lor.

Nu-ți fie teamă să-l trezești pe somnoros

Dacă copilul tău doarme prea mult ziua, iar apoi nu poate adormi noaptea, nu-l lăsa – trezește-l!

Optimizează alimentarea

Dacă copilul după mâncare vrea să doarmă, fă în aşa mod încât ultima alimentare, cea de seară, să fie cea mai sățioasă.

O zi încărcată

Lasă ca fiecare zi a copilului tău să fie plină, atât fizic, cât şi emoțional, însă fără excese, ci armonios.

Gândește-te la aerul din dormitor

Temperatura optimă în camera copilului trebuie să fie de 18-21°C, iar umiditatea de la 50-70%. Soluționarea acestei probleme – e sarcina tatălui.

Baia

Un duș răcoros înainte de culcare – ce poate fi mai bun!

Pregătește patul

Salteaua netedă, densă și dură, lenjeria de pat naturală, iar dacă copilul este mai mic de trei ani, atunci poate dormi şi fără pernă.