Părintii olandezi cresc cei mai fericiți copii din lume, a demonstrat un raport din 2013 realizat de UNICEF. Olanda a fost numită pentru prima ora un exemplu al prosperității copilăriei încă din 2007. UK și SUA s-au poziționat pe următoarele două locuri.

Ce fac olandezii ca să crească cei mai fericiți copii din lume? Au șase secrete:

Bebelușii dorm mult

Bebelușii olandezi râd, zâmbesc și le place să se târască mai mult decât omologii lor americani, a arătat un studiu din 2013 publicat în European Journal of Developmental Psychology.

Conform studiului, bebelușii olandezi sunt mai calmi și mai fericiți deoarece au un program de somn bine stabilit și activități de intensitate mai mică. Părinții americani în schimb sunt cunoscuți în a sublinia importanța stimulării, expunându-și copiii la o varietate de experiențe noi.

Pe de altă parte, părinții olandezi se concentrează pe activități zilnice acasă, punând accent pe importanța odihnei și a regularității. Ei respectă cu sfințenie orele de somn. Merg pe principiul că bebeluși odihniți înseamnă și părinți bine odihniți. Cercetările au arătat că bebelușii olandezi dorm, în medie, 8 ore și 12 minute în fiecare noapte.

Copiii petrec mai mult timp cu ambii părinți

În 1996, guvernul olandez le-a acordat angajaților part-time drepturi egale ca full-time, deschizând astfel calea către un echilibru mai mare între viața profesională și cea personală. Cultura muncii cu timp parțial este un alt motiv pentru care toată lumea de aici este mult mai fericită. Cu o săptămână de lucru de 29 de ore, Olanda are cea mai scurtă săptămână din lume în domeniul muncii, potrivit unui studiu OCDE din 2018.

Aproape jumătate din populația adultă olandeză lucrează part-time, 26,8% dintre bărbați muncesc maximum 36 de ore pe săptămână și 75% dintre femei lucrează part-time. Această regulă se aplică în toate sectoarele, de la muncitori necalificați până la profesioniști.

Astfel, majoritatea tăticilor olandezi își realizează orele de muncă cu normă întreagă în patru zile. Acest lucru le permite să dedice cel puțin o zi din săptămână pentru a petrece timp cu copiii lor.

Copiii olandezi simt mai puțină presiune pentru a excela la școală

Dintre toate deciziile pe care le luăm ca părinți, alegerea unei școli pare a fi una fundamentală. În Olanda, însă părinții nu aleargă după școlile care au cel mai bun prestigiu și nici după universități de elită. Educația este considerată la ei calea către bunăstarea și dezvoltarea personală a copilului.

Există două tipuri de calificări olandeze de învățământ superior: diplome orientate spre cercetare oferite de universități și diplome orientate spre profesie oferite de colegii. Nu este nevoie de anumite medii pentru a fi admiși la majoritatea școlilor. Tot ceea ce trebuie să susțină copiii sunt examenele la liceu. Școlile din Olanda investesc mai multă energie în motivație decât în realizare.

Realizarea este scopul pe care se concentrează școlile franceze și engleze, dar cercetările olandezilor au arătat că abilitățile sociale sunt esențiale pentru fericirea copiilor și sunt mult mai importante decât IQ-ul unei persoane.

Copiii sunt încurajați să își exprime propriile păreri

În familiile din Olanda, toți membrii au un cuvânt de spus. Chiar dacă răbdarea părinților este pusă la încercare în timpul negocierilor, aceștia își învață copiii să își stabilească propriile limite și să își dezvolte abilitățile lingvistice.

Aceste abilități de exprimare și de negociere le vor fi utile când vor fi mari, deoarece vor fi mai rezistenți și nu vor ceda unei presiuni de la egal la egal. Desigur, există reguli. În calitate de părinți, este important să le explicăm clar poziția noastră și să le explicăm de ce trebuie să doarmă mai devreme: „Vei fi mai odihnit și vei crește mai puternic și mai înalt ca toți ceilalți”.

Copiii olandezi mănâncă micul dejun în familie

Una dintre reguli în familiile olandeze este servirea micului dejun împreună. Este o rutină de la care nu se abat. Nimeni nu începe să mănânce până când toată lumea este la masă. Este un semn de respect. Fiecare persoană contează.

Potrivit raportului UNICEF, 85% dintre copiii olandezi (între 11 și 15 ani) care au fost chestionați au spus că mănâncă micul dejun cu familiile lor în fiecare zi. Micul dejun este asociat cu o performanță școlară mai bună și cu un risc mai mic de apariție a problemelor de comportament. Cercetările au arătat, de asemenea, că servirea micului dejun în familie încurajează legătura familială și favorizează dezvoltarea sănătoasă a identității.

Copiii sunt încurajați să facă mișcare

Olandezii nu sunt fani ai mașinilor. Deoarece au o infrastructură rutieră plată și o rețea de trasee pentru biciclete, ciclismul este cel mai practic și eficient mod de a călători.

Chiar dacă plouă mult în Olanda, iar temperaturile de iarnă sunt destul de scăzute, ei nu renunță la biciclete. Își îmbracă copiii adecvat, cu haine impermeabile și cizme de ploaie, și călătoresc cu bicicleta.

Astfel, copiii olandezi învață că viața nu este întotdeauna însorită și plină de curcubee. Învață să înfrunte ploaia și să nu renunțe. Mersul cu bicicleta la școală – indiferent de condițiile meteorologice – îi învață pe copii rezistența și există o legătură certă între rezistență și fericire.