Ştiai că reacţiile adverse ale anumitor medicamente sunt mai întâlnite la copii decât la adulţi? Motivul: organismul celor mici nu este încă pregătit să le asimileze. Îţi spunem la ce să fii atent când administrezi un tratament medicamentos copilului.

„A nu se lăsa la îndemâna copiilor“, o recomandare importantă inscripţionată pe cutiile şi în prospectele medicamentelor. Mulţi părinţii o cunosc, însă câţi dintre ei o respectă? Specialiştii spun că, anual, sute de copii sub 11 ani ajung în spitale din cauza supradozelor. Pierderea cunoştinţei, vărsăturile şi creşterea ritmului cardiac sunt numai câteva dintre efectele care pot fi fatale copiilor. De aceea, înainte de a administra tratamente celor mici, părinţii trebuie să fie precauţi şi să discute cu un specialist.

Picăturile de ochi pot da iritaţii

Unele picături de ochi precum colirul sunt contraindicate sugarilor şi copiilor sub şase ani, deoarece pot provoca alergii (se manifestă prin înroşirea şi lăcrimarea ochilor). De aceea, înainte de a le pune picături este indicat să consulţi un pediatru sau un oftalmolog. Nici picăturile nazale care conţin efedrină, pseudoefedrină sau fenilefrină nu sunt indicate copiilor sub şase ani deoarece cresc pulsul şi dau stare de agitaţie. În plus, folosite cu regularitate, descongestionantele nazale dau dependenţă. Ca alternativă, pentru curăţarea nasului ceilor mici se pot folosi picăturile cu apă salină.

Siropurile cu codeină pot declanşa convulsii

Siropurile contra tusei (care apar în urma infecţiilor respiratorii) şi comprimatele antihistaminice pentru tratarea expectoraţiilor şi secreţiilor nazale nu sunt indicate copiilor sub doi ani decât la recomandarea medicului, deoarece acestea pot da convulsii (tulburări bruşte ale muşchilor), creşterea ritmului cardiac şi chiar pierderi de cunoştinţă. Ca alternativă, medicii pediatrii recomandă tratamentele homeopate şi pe cele naturale, însă nu înainte de a face o consultaţie amănunţită. De asemenea, comprimatele cu codeină sunt nerecomandate copiilor sub şapte ani deoarece produc stop respirator şi afecţiuni cerebrale.

Atenţie la supradozele de paracetamol

Poţi alina simptomele de răceală şi de gripă (febra, durerile musculare, de cap) ale copilului tău cu ajutorul siropurilor cu paracetamol atât timp cât nu se depăşesc dozele recomandate. Motivul? Toxicitatea acestui medicament este destul de mare, excesele fiind foarte dăunătoare ficatului. Aşadar, medicul poate prescrie paracetamol copiilor sub 16 ani, însă numai în doze mici, fracţionate, în trei sau cel mult patru prize pe zi. În cazul copiilor mici, siropurile cu paracetamol se administrează doar cu linguriţa dozatoare.

Nu-i da antibiotice din iniţiativă proprie!

Nu te grăbi să dai copilului antibiotic la primul semn de boală, deoarece aceste medicamente se dau numai la recomandarea medicului. Pediatrul va prescrie întotdeauna antibiotice ţinând cont de vârsta şi de greutatea acestuia. În plus, dozele pot varia în funţie de boală şi de stadiul ei. Excesul şi administrarea incorectă duc la probleme gastrice, candidoze (infecţii genitale sau bucale date de ciuperca candida albicans) şi la scăderea imunităţii.

Aspirina provoacă vărsături

Părinţii trebuie să citească cu mare atenţie prospectele tuturor medicamentelor, inclusiv a celor care se eliberează fără reţetă (cum ar fi unele tabletele efervescente, siropuri sau pliculeţe cu prafuri), deoarece pot avea în componenţă acid acetilsalicilic, adică aspirină. Aceasta poate fi utilizată numai de adulţi, în cazul febrei, durerilor de muşchi şi de cap. Administrată la copii mai mici de 16 ani, aspirina poate duce la apariţia sindromului Reye, boală care poate fi letală (în mai mult de 50% din cazuri), deoarece afectează grav ficatul, rinchii şi creierul.

Sfat: Copiii cu vărsat de vânt nu trebuie să ia aspirină sau ibuprofen pentru scăderea temperaturii deoarece dau crampe musculare.