

Educarea copilului se bazeză pe sprijinul pe care îl oferă părinții în ceea ce privește auto-controlul copilului, precum și pe încurajare, îndrumarea de corectare a greșelilor și motivare. O educatoare a notat cele mai importante principii pe care se bazează educația de calitate și care chiar funcționează în cele mai multe cazuri.
”Eu lucrez foarte mult cu micuţii. Şi am observat că cei mici ajung la grădiniţă cu un mic bagaj care conţine cuvântul “nu”: nu ai voie să pui mâna pe…, nu ai voie să arunci jucăria, nu ai voie să ţipi etc. Practic, reguli după care funcţionează lumea. Dar oare chiar face bine unui copil acest tip de educaţie? Îndrăznesc să vă spun că a face educaţie unui copil nu înseamnă să-i întregim zilnic lista cu lucrurile pe care “nu” are voie să le facă. Mai degrabă, părinţii şi educatorii trebuie să privească disciplinarea micuţilor ca pe un proces continuu de învăţare. Ca educatoare fac tot posibilul să folosesc cât mai puţin acest “nu” şi să le arăt unde duce acel lucru negativ pe care ei ar vrea să le facă.”, susține educatoarea.
Educatoarea spune că folosește cu moderaţie şi recompensele şi pedepsele. Dacă un copil greşeşte repetat nu are nevoie de reproșuri, pentru că se va obişnui să-i atragă atenţia numai prin năzbâtii.
„Am o tehnică pe care o aplic în fiecare zi la grădiniţă. Celui mai atent copil din ziua respectivă îi ofer şansa de a mă ajuta să aleg materialele pentru ziua următoare, să împartă creioane, pensule ori fişe colegilor. Copiii trebuie motivaţi prin laudă, încurajare continuă… Aşa vor căpăta mai multă încredere în sine şi vor avea mai mult curaj. De câte ori nu am auzit: “tu dai în mintea copiilor”. Da! Este foarte important să coborâm la nivelul lor. Cea mai bună tehnică de a-i învăţa este JOCUL.”