Chiar dacă în popor se spune că “bătaia e ruptă din rai”, studiile făcute în domeniu arată contrariul. Aparent, o palmă la fund ar fi inofensivă, însă efectele pe care aceasta le are asupra copiilor pot fi devastatoare pe termen lung.

Psihologii susțin că singurul efect pe care îl are o palmă dată la fund celui mic este acela de a-i declanșa senzația de frică. Nu faptul că înțelege că a greșit îl va determina pe cel mic să nu comită din nou o greșeală, ci teama de a nu fi lovit din nou. Frica este cea care modifică modul în care se comportă copilul tău, iar cel mai rău e faptul că cel mic nici nu înțelege de ce i se aplică acest tratament.

Atunci când un copil mic este lovit la fund, sistemul sau limbic, adică centrul emoțional al creierului, se alertează, identificând o situație periculoasă. Copilul înțelege, deci, că este în pericol, așa că ține minte incidentul. Acesta se va simți neajutorat în fața pericolului, copleșit de emoțiile pe care le are și își va pierde încrederea în părinte, care, în restul timpului, îi transmite mesaje de iubire. Pe lângă teama resimțită de cel mic, vor apărea, în timp, și resentimentele, care pot crea probleme de comunicare iremediabile între părinte și copil.

O analiză a peste 50 de studii, făcută de experți de la Universitatea din Texas, precum și de la Universitatea Michigan, a scos la iveală un lucru îngrijorător: cu cât copiii primesc mai des palme la fund, cu atât mai mare este tendința lor de a-și sfida părinții, dar este sporit și comportamentul agresiv, riscul de tulburări mintale și de dificultăți cognitive, precum și cel de a dezvolta tendințele antisociale. Așadar, lovitul celui mic are efecte complet opuse față de cele dorite de părinte în momentul aplicării pedepsei fizice celui mic.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Missouri, lovirea la fund a copilului de 15 luni îi afectează acestuia temperamentul în mod negativ, iar impactul este pe termen lung, manifestându-se chiar și în adolescență. Oamenii de știință au constatat că modul în care ne tratăm copiii la vârste foarte fragede are un impact semnificativ asupra comportamentului acestora pe termen lung.

Ce efecte poate avea o banală “palmă la fund” aplicată de părinte cu cele mai bune intenții?

  • Copilul devine temător și creste riscul de anxietate pe termen lung.
  • Copilul dezvoltă probleme la capitolul stimă de sine, dar își pierde totodată și încrederea în părinte, care îi transmite mesaje ce îl bulversează – îl iubește, îl pupă și îl îmbrățișează, însă totodată țipă la el și îl lovește uneori.
  • Copilul poate dezvolta deficit de atenție, probleme de concentrare și tulburări ale somnului.
  • Copilul poate deveni agresiv, învățând și imitând comportamentul părinților.
  • Copilul poate capăta tendințe antisociale, având astfel probleme de adaptare și pe termen scurt, dar și pe termen lung.
  • Relația părinte-copil poate fi compromisă.

Cum să eviți lovirea copilului?

  • În primul rând, ai nevoie de răbdare. Apoi, trebuie să înțelegi că nu i te poți adresa celui mic precum unui adult, iar dacă o faci, trebuie să fii conștient că nu vei beneficia de înțelegerea unui adult.
  • Explică celui mic de fiecare dată când greșește, însă fă-o pe un ton calm, liniștit, asigurându-l că îl înțelegi.
  • Găsește alte metode prin care îl poți pedepsi atunci când e cazul – îi poți confisca jucăriile pe o perioadă determinată, îi poți anula dreptul de a se uita la desene animate. Folosește, mai degrabă, asemenea strategii pentru a îndrepta comportamentul copilului când simți că este nevoie.