Ai auzit mereu recomandarea multor persoane mai în vârstă, a bunicilor sau a medicilor: „Nu dați prea mult zahăr copilului, pentru că îl neliniștește și îl face greu de controlat”. Chiar și astăzi se spune că glucoza ridicată generează mai multă hiperactivitate copiilor.

mamaplus

Mit sau realitate?

Răspunsul la această întrebare te va surprinde. Adevărul este că, consumul excesiv de zahăr nu este legat de hiperactivitate la cei mici.

Cecilia Baston, pediatru și neonatolog la Spitalul Otamendi, respinge imediat această recomandare veche. Pentru specialist, întrebarea este o poveste simplă fără sens.

„Se crede că glucoza crescută ar putea genera mai multe hiperactivitate sau tulburări comportamentale copiilor, dar în realitate acest lucru nu a fost dovedit. Există studii și dovezi științifice că nu le modifică”, a spus Baston într-un interviu.

Pentru ea, cel mai îngrijorător lucru din ultimele decenii este numărul mare și în creștere al copiilor care consumă prea mult zahăr și problemele de sănătate pe care acesta le provoacă.

„Există o epidemie globală care are legătură cu alimentația neadecvată și obezitatea. Ceea ce observăm, în special în Statele Unite și alte țări din Europa, este o creștere a rezistenței la hiperglicemie și insulină datorită dietei sărace și a obiceiurilor proaste ale copiilor, mai mici sau mai mari”, a punctat specialistul.

Ingestia excesului de zahăr ca diagnostic al hiperactivității deficitului de atenție a crescut în ultimii ani, dar cercetătorii subliniază că aceasta este doar o asociere și nu au fost găsite legături cauzale între ele.

„Trebuie să ținem cont de faptul că glucoza este principalul combustibil al celulelor și că creierul este primul organ consumator de glucoză”, spune Baston, adăugând că „ceea ce este dăunător e consumul excesiv de zahăr rafinat. Acest lucru poate favoriza hiperglicemia sau obiceiurile proaste care sunt nocive pe termen lung.”

Sursa