Dacă tot se apropie sărbătorile de iarnă, iar meniul binecunoscut de noi toți conține multe preparate în care se adaugă din plin scorțișoară, medicul pediatru Mihai Craiu lansează un semnal de alarmă în privința acestui condiment.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, specialistul atenționează asupra faptului că scorțișoara poate produce urticarie, tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice.

„Încep sărbătorile de iarnă și odată cu aceasta vom face multe lucruri care nu le facem în restul anului. De exemplu vom mânca sau vom bea produse foarte aromate. Una din aromele tipice pentru acest sezon este scorțisoara. Vom mânca turtă dulce cu scorțișoară, plăcintă cu măr și scorțișoară sau vom bea vin fiert cu scorțișoară…

Și?

Pentru că mulți oameni vor primi, intr-un timp scurt, scorțișoară, vor apărea și rare cazuri de efecte adverse legate de produsele ce conțin această aromă. In preajma Crăciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice produse de scorțișoară.

Unii copii mici pot fi afectați grav de scorțișoară, motiv pentru care ea nu ar trebui administrată la sugari. Și nu ar trebui să o folosească mamele care alăptează sugari foarte mici, deoarece aceasta se elimină, ca și alcoolul, cofeina, mercurul etc, prin laptele de mamă, conform healthline.com”, este mesajul pediatrului Mihai Craiu.

Cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară sunt Cassia și Ceylon. Deși aparțin aceleiași familii de arbori, acestea se diferențiază între ele prin gust, miros, culoare, țară de proveniență, preț, chiar și cantitățile în care se găsesc anumite substanțe din compoziție.

Scorțișoara de tip Cassia este periculoasă pentru sănătate. În cantități foarte mari, cumarina pe care o conține poate fi toxică pentru ficat și sistemul nervos. Din acest motiv, Cassia a ajuns să fie supranumită „scorțișoară falsă”, iar scorțișoara Ceylon să fie catalogată drept „scorțișoară adevărată”.