O credință populară spune că mersul desculț duce la boli respiratorii. Însă acest lucru este complet fals, deoarece virușii trebuie să pătrundă în corp prin căile respiratorii superioare pentru ca cel mic să răcească. Așadar, haideți să aflăm care sunt riscurile pentru copiii care nu vor să poarte pantofi?

Încălțămintea nu este recomandată în primele luni de viață. Funcția sa este exclusiv de protecție împotriva frigului, umidității și leziunilor. Așadar, o pereche de șosete fără cusături poate îndeplini perfect această funcție. În plus, purtarea încălțămintei nu este o idee bună nici în etapa în care copilul se târăște (de obicei, înainte de vârsta de 8 luni), deoarece târârea în picioarele goale este esențială pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului.

După vârsta de 18 luni, când copilul începe să meargă, poate începe să folosească încălțăminte flexibilă pentru a fi protejat împotriva frigului. Încălțămintea trebuie să permită picioarelor să respire.

Apoi, de la vârsta de 4 ani, devine necesară protejarea picioarelor împotriva anumitor leziuni. Astfel, pantofii ar trebui să fie mai rigizi, asemănători cu cei folosiți de adulți.

Pantofii trebuie să aibă bot rotund și să fie largi pentru a le permite degetelor să se miște în interior. Pielea este cel mai bun material pentru aceștia, deoarece este 100% naturală și permite picioarelor să respire. În plus, pantofii trebuie să fie ușor de încălțat și descălțat, pentru ca cel mic să învețe să se descurce singur.

Care sunt beneficiile mersului desculț la copii?

  • Promovează formarea arcadelor piciorului. Picioarele copiilor sunt realizate din țesut moale care se osifică în timpul etapei fetale. Majoritatea acestor oase se întăresc la naștere, dar rigiditatea completă nu apare până la vârsta adultă. Această flexibilitate, grăsimea abundentă de sub piele și modificările articulare cauzează picioarele plate în primii trei ani de viață. Piciorul plat se corectează pe măsură ce copilul crește. Întreaga talpă a piciorului atinge solul.
     
  • Contribuie la dezvoltarea senzorială a copilului. Picioarele au o sensibilitate tactilă mai mare decât mâinile între momentul nașterii și primele opt – nouă luni de viață. După cum îți poți imagina, bebelușii își folosesc picioarele pentru a explora lumea din jur. În timpul acestui proces, ei pun diverse obiecte în gură pentru a testa lucrurile, asta pentru că simțurile lor sunt mai dezvoltate. Nu este vorba doar despre simțul tactil, ci și despre gust și temperatură. Acesta este motivul pentru care este atât de important să poată mișca liber degetele de la mâini și picioare.
     
  • Stimulează senzațiile kinestezice. Simțul kinestezic sau proprioceptiv se referă la capacitatea de a detecta poziția mușchilor. Ne permite să fim conștienți de poziția corpului nostru în raport cu lumea din jur. Copiii trebuie să simtă teren neuniform, presiuni și diferite tipuri de texturi pentru a-și dezvolta simțul kinestezic. Acest lucru ajută la îmbunătățirea poziției musculaturii și la întărirea articulațiilor.

Riscuri și precauții posibile atunci când copilul merge desculț

Principalele probleme legate de încălțăminte sunt rigiditatea și incompatibilitatea cu stilul de viață al unui copil. Cei mici adoră să sară și să urce, iar pantofii îi vor face să alunece și să cadă, deoarece majoritatea tălpilor nu sunt flexibile. De asemenea, există și alte posibile probleme, cum ar fi:

  • Unghiile încarnate
  • Piciorul de atlet
  • Problemele structurale ale piciorului

Sfat important pentru părinți:

Insistă ca cel mic să poarte pantofi atunci când se plimbă la piscină, pe peluze sau în vestiare pentru a evita infecțiile și leziunile piciorului. De asemenea, nu uita să-i faci vaccinul împotriva tetanosului în cazul în care pășește pe obiecte ascuțite și ruginite. În plus, insistă să poarte pantofi în orice situație care ar putea fi periculoasă și care i-ar putea răni picioarele.