Diversificarea reprezintă introducerea alimentelor solide în meniul bebelușului, atunci când acesta este pregătit să accepte altceva decât laptele matern. Această etapă extrem de importantă în primul an de viață se produce conform unor reguli și recomandări ale specialiștilor în pediatrie. 

În acest sens, medicul de familie dr. Valeria Herdea a oferit informații utile privind momentul potrivit pentru începerea diversificării, alimentele permise copilului, pregătirea corectă a meselor pentru bebeluș etc.

„Nu se începe diversificarea sub 17 săptămâni și nici după 26 de săptămâni”

„Diversificarea este unul dintre pașii extrem de importanți pe care bebelușul îi parcurge în primul an de viață. Nu se începe diversificarea sub 17 săptămâni și nici nu se începe după 26 de săptămâni. Conform recomandărilor ESPHGAN ale Societății Europene de Pediatrie și Gastroenterologie Pediatrică, precum și ale Organizației Mondiale a Sănătății, respectarea acestor intervale este esențială pentru ca diversificarea să se producă într-un moment optim. Copilul este pregătit să primească alimentație diversificată, altceva decât laptele de mamă. Conform acelorași recomandări, alimentația exclusiv la sân este alimentația naturală, inclusiv alimentația lactată, cu formule de lapte intră în aceeași categorie, iar alimentația de diversificare înseamnă introducerea oricărui alt aliment de alt tip, de altă consistență decât laptele matern sau formulă”, explică medicul.

Diversificarea se face în baza unor reguli clare:

  • nu se introduc alimente noi mult mai mult de unul deodată;
  • nu se introduc cantități mari deodată dintr-un singur aliment;
  • nu se introduce un al doilea aliment până când nu vedem că bebelușul pe primul l-a acceptat ușor;
  • trebuie să fim atenți să nu apară alergii, scaune diareice sau alte manifestări (refuz, plâns excesiv);
  • atunci când se introduce un aliment nou trebuie să avem grijă ca el să fie, dacă se poate, întotdeauna proaspăt, sănătos și sigur pentru copil;
  • este important să avem grijă să alternăm introducerea acestor alimente după mesele pe care dorim să le creionăm copilului.
mamaplus

O variantă ideală de masă, în opinia specialistului, include: 

  1. lapte - la cerere, la sân sau formulă, dimineața și seara (dacă nu este lapte de sân);
  2. masă de fructe - la ora 9 - 10, la ora 16 - 17;
  3. legume - la amiază.

De reținut: Pentru îndeplinirea acestor pași, părinții trebuie să se orienteze după starea generală a copilului, după dorința și acceptanța lui. Este important ca diversificarea să nu se facă atunci când un sugar este bolnav.

Cu ce alimente începe diversificarea?

Diversificarea este inițiată ținându-se cont și de scaunele copilului. Dacă aveți un copil care are tendință la mai mult de 7 scaune, de exemplu, scaune diareice, atunci este bine să începeți cu legume, care au chiar un gust ușor amărui.

Legumele conțin fibre, care sunt atât de necesare pentru curățarea intestinelor. Primul lucru pe care medicii îl recomandă la începutul diversificării este piureul de legume (morcov, dovlecel, țelină, pătrunjel, păstârnac).

Legumele se fierb toate și inițial se administrează zeama de supă, ulterior morcovul și treptat fiecare aliment. 

Fructele oferite copilului pot fi: măr ras (o linguriță - 1 zi, două lingurițe - a doua zi, trei lingurițe - a treia zi), apoi se adaugă caise sau piersici, în funcție de anotimp. 

De reținut: Medicii recomandă introducerea fructelor din zona geografică de proveniență a copilului.

În jurul vârstei de 6 luni se poate introduce brânza de vaci, la 7 luni - gălbenușul de ou, la 8 luni - proteinele din carne (piept de pui sau curcan crescuți la țară) și pește proaspăt (șalău).

Diversificarea poate continua cu alimente preparate în casă. Treptat, copilul poate consuma pâine și mămăligă.

Se recomandă introducerea alimentelor progresiv în cantitate crescândă, fără sare și zahăr, sub vârsta de un an. Îndulcitorii trebuie să fie naturali. De exemplu, pentru o ciorbă acră, se poate folosi suc de lămâie sau borș făcut acasă, și în niciun caz oțet sau alți edulcoranți. 

Pentru un gust dulce poate fi adăugat măr copt, dulceața acestuia sau banană.

Ce nu este recomandat:

Sub vârsta de un an și jumătate nu se adminnistrează zmeură, afine și mure. Poate fi folosit doar sucul acestor fructe, însă cu mare grijă, pentru că are potențial alergizant și sâmburii lor nu pot fi descompuși de către sucurile biliare ale copilului. În caz contrar, bebeluțul poate face invaginație intestinală. 

De reținut: Dacă bebelușul nu acceptă ceea ce părinții doresc să-i dea să mănânce, atunci el va refuza acel aliment toată viața.