Medicul pediatru Mihai Craiu le atrage atenția părinților care sunt prea protectivi cu copiii, atunci când vine vorba despre igienă, mai ales când micuții ies afară la joacă. Într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, acesta spune că „murdăria este chiar bună în prima parte a vieții”.

mamaplus

„Nu voi obosi în a spune că, ÎN DOZA CORECTĂ, murdăria este bună în prima parte a vieții. Excesul de curățenie, în momentul în care sistemul nostru imun învață regulile elementare ale jocului, este rău.

Ca și în viață, la sistemul imun, este important startul. Ne naștem cu un sistem imun înnăscut, pe care îl moștenim de la părinți. Acesta nu este mai bun sau mai prost decât la alți copii, la momentul nașterii, ci este atât de performant cât sunt genele pe care le avem de la familie.

Ulterior, pe această zestre genetică, putem clădi bine, sustenabil sau prost, complet artificial. Ce vreau să spun? Doar interacțiunea cu microorganisme DIVERSE ne face abili în a identifica și a manageria diversele conflicte imune ulterioare. Organisme prezente în mediu sau aduse din exterior de către medic, după atenuare sau omorâre completă, în vaccinuri.

Ca la școală... Dacă interacționam cu mulți profesori, cu orientări diverse, într-o școală multiculturală, într-o societate complexă, e mult mai probabil să performăm în viață decât dacă mergem la școala de corecție, într-o dictatură...

Vă rog, dragi părinți, să fiți mai relaxați cu atingerile nevinovate ale unui cățel/pisici/copac/leagăn sau cu joaca în parc în mijlocul gropii de nisip. Copiii mai mari trebuiesc învățați să se spele pe mâini DUPĂ ce se joacă sau după ce merg la toaletă. În rest e bine să ne murdărim puțin”, scrie medicul Mihai Craiu.

Sursa