Pentru că nu au o poziție confortabilă în uterul matern, absolut toți bebelușii vin pe lume cu picioarele lipite sau în diverse alte poziții, afirmă Dr. Mihai Jianu, medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Doctor în Ştiinţe Medicale. Copiii au gleznele foarte moi la naștere, iar laba piciorului vine în flexie dorsală. Doar în 1% din cazuri e vorba de deformație osoasă. O problemă cu care mamele se prezintă des la medic este mersul.

Toată lumea se așteaptă ca cei mici sa meargă absolut normal, după 9 luni de stat în uterul mamei și alte 12 în pătuț. În momentul nașterii, niciun copil nu a știut să meargă normal, fiecare învață mersul pe propria piele. Mersul se definitivează ca mers de adult pe la 4-6 ani, afirmă medicul ortoped.

Ce este important să rețină părinții:

  • până la vârsta de 18 luni, copilul are genunchii în paranteză. Este normalitate, fără legatură cu rahitismul, vitamina, calciul.
  • după 18 luni, genunchii formează un X, 170-177 de grade. X-ul este normal. Foarte puțini oameni (bărbați, în special) mai au paranteza și în viața adultă. Adesea, acest lucru este constituțional, nu intră în aspectul de maladie care trebuie tratată.

Ce trebuie să știe părinții despre prima încălțăminte a copilului?

Copilul trebuie să învețe sa meargă desculț. Acesta este mersul normal al omului. Încălțămintea copilului trebuie să fie moale, cu talpa flexibilă și să fie ușoară.

“Încălțămintea care ține glezna este un nonsens, este o greșeală. Dacă ține glezna, ea nu se va întări niciodată. Putem la fel de bine să îi punem de la început ciment sau beton pe picior ca să îi țină glezna, e același lucru cu gheața.

Notiunea de a ține glezna este indusă de marketing. O încălțăminte ușoară costă puțin. Cu cât încălțămintea este mai ieftină, cu atât este mai bună. Cu cât costă mai mult, cu atât s-au introdus mai multe elemente care fac rău.”, susține medicul ortoped Mihai Jianu.

Platfusul

98% dintre copii au talpa plată până la vârsta de 4 ani, pentru că au grăsime în talpă. Cu timpul, ea dispare, se retrage, astfel încât, spre bătrânețe, avem piciorul scobit.

”Platfusul este o psihoză”, mai afirmă specialistul. Avem campioni olimpici la atletism care au platfus, iar la noi nu se făcea armata din acest motiv (în vreme ce alte boli ortopedice grave erau complet ignorate).

Orice încălțăminte favorizează apariția platfusului: calci absolut drept. Dovezile arheologice arată că nu exista platfus înainte de apariția încălțărilor.

Concluzii

La 10-16 luni ne putem aștepta la primii pași ai copiilor noștri. Cei mai mulți copii merg în jurul vârstei de 14 luni. Mersul se definitivează ca mers de adult la 4-6 ani, până atunci apar imperfecțiuni. Copilul trebuie să învețe sa meargă desculț, iar încălțămintea să fie ușoară, moale și cu talpa flexibilă.