Medicamentele care promit întărirea sistemului imunitar sunt cumpărate cu mult entuziasm de părinți, în speranța că vor ține la distanță toate bolile. Medicii spun însă că nu au niciun efect și afirmă că răcelile au rolul lor în creşterea armonioasă a celor mici. Imunitatea nu creşte peste noapte. Vitaminele si suplimentele date fără recomandare copiilor pot provoca boli grave.

„Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiințific”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Puteți face chiar mai mult rău decât bine dacă luați suplimente atunci când nu este cazul, pentru că efectul poate fi unul de bumerang. Puțini oameni ştiu că imunitatea în exces este periculoasă.

„Pot să apară reacții de hipersensibilitate de tip alergic, iar ulterior, după pubertate, pot să apară boli autoimune şi acestea sunt consecințe ale unei educații greşite a sistemului imunitar”, confirmă  dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar imunolog.

Cel mai mult suferă copiii care sunt bombardați zilnic cu pastille

Există acum o modă printre părinți să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranța că nu vor răci des atunci când vor merge la grădiniță sau şcoală. Acest lucru poate fi în defavoarea celor mici.

„Există un produs care are substanța activă extras de echinaceea, extras de propolis, după care există lista celorlalți ingredienți: îndulcitori artificiali, aspartam sau chiar zahăr, sorbitolul, acidul citric, anumite arome, care nu sunt naturale. Toate aceste produse care conțin conservanți, e-uri, administrate copiilor pot să facă mai mult rău”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

Imunitatea copiilor se formează în colectivitate

Imunitatea unui copil se formează natural, prin introducerea lui în colectivitate, la creşe, grădinițe şi şcoli. Ca sa se dezvolte corect, are nevoie de expunerea la viruşi şi bacterii.

„Puțină lume ştie că echinaceea nu se administrează în caz de perturbări autoimune şi alergii şi dând echinaceea unui copil sau unui adult cu alergie nu facem decât să perturbăm şi mai mult sistemul imun. Au fost citate cazuri de şoc anafilactic după echinaceea, de exemplu, şi reacții de contact dermatite alergice sau edem sever de limbă după administrarea de propolis”, subliniază dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

De aceea, cel mai bine vorbiți cu un medic înainte de a lua orice medicament. Imunitatea se păstrează printr-un stil de viață echilibrat, cu mâncare sănătoasă, mişcare şi mai puțin stres.