Odată cu instalarea temperaturilor mai scăzute, apar răcelile și virozele de sezon la copii care le dau mari bătăi de cap părinților. În primul rând, este foarte important să știți că o tuse zgomotoasă și puternică nu poate fi numită o urgență și nu vă trimite imediat la medic. Despre soluțiile cele mai eficiente și situațiile care necesită intervenția urgentă a unui pediatru a vorbit primul medic-blogger din Moldova, Petru Dodu.

”Tusea cu expectorații (eliminări), ce apare însoțită de secreții nazale abundente NU poate fi o URGENȚĂ. Cu cât veți curăța nasul mai bine (cu ajutorul soluțiilor fiziologice – apa cu sare) cu atât tusea va fi mai rară și va dispărea.”, spune specialistul.

Medicul de familie Petru Dodu mai afirmă că spălăturile nazale ar trebui să reprezinte tratamentul de bază în cazul răcelilor la copii.

”De cele mai multe ori, tusea poate fi foarte zgomotoasă și să-i sperie pe părinți. Pot fi manifestări de vărsături (lichide, lapte, vomă) după un acces de tuse. Însă, aceasta nu este o URGENȚĂ, dacă tusea nu este însoțită de semne de alarmă. Siropurile pe care le aveți în „farmaciile personale de acasă” nu vor face minuni în astfel de cazuri. Doar spălăturile nazale vor avea efect.

Mai degrabă, ar trebui să vă alarmați dacă este o TUSE SEACĂ, fără expectorații, care ar putea fi simptomul unei pneumonii, a unei exacerbări asmatice, bronșită ori laringită.”, a mai adăugat dr. Petru Dodu.

Specialistul a enumerat și situațiile în care părinții ar trebui să apeleze urgent la un pediatru:

  • respirația îngreuiată: respirație mai frecventă decât de obicei, mai profundă, care implică și mușchii intercostali (în timpul inspirării se evidențiază coastele), senzația de „respirație din burtică”;
  • respirație cu senzație de șuierat la inspirare sau expirare, care poate să persiste după spălăturile nazale;
  • febră înaltă, peste 39,5 °C;
  • apatia cu inapetență (poftă de mâncare scăzută sau absența poftei);
  • copilul refuză lichide (sânul).