Cu toate că își doresc ca micuții lor să aibă parte de cea mai bună educație și să se dezvolte armonios, unele mămici încă mai spun minciuni nevinovate atunci când încearcă să scape de întrebările incomode ale copiilor. Este dificil să le faci față, chiar dacă la prima vedere ar părea floare la pălărie. Știm bine asta și tocmai de aceea am ales cele mai frecvente situații și reacțiile cele mai potrivite pentru ele.

Mașina nu pornește dacă nu îți închizi centura de siguranță!

Această minciunică pare atât de inofensivă, dar este defapt dovada faptului că eviți responsabilitatea de părinte. Scopul tău este să îți înveți copilul să aibă grijă de siguranța lui. Centura nu are ca efect pornirea mașinii ci protecția lui în cazul unui accident. Această lecție din copilărie va avea efecte pe termen lung; în adolescență copilul tău va conduce responsabil o mașină, ținând cont mereu de siguranța lui.

Cum să eviți minciuna?

Spune-i copilului tău că nu vrei să pornești mașina până când nu își închide centura de siguranță. În acest caz, îi arăți că tu ești cel care decide dacă toate condițiile de siguranță au fost îndeplinite! Explică-i copilului tău că în cazul unui accident va fi protejat de răni dacă poartă centura de siguranță. În plus, tu ești exemplul perfect așa că nu uita să porți centura!

Spiderman / Ben Ten / Tom și Jerry / mănâncă mărar/ ardei/ spanac/ varză ca să fie mai puternici!

Trucurile de acest gen au efect pe termen scurt și uneori nu au niciun efect! În plus, este pur și simplu amuzant să încerci să îți păcălești copilul să mănânce legume folosind ca motiv idolul lor preferat! Acum sincer, este vreun episod cu Spiderman în care acesta mănâncă ardei cu poftă și îi cresc mușchii? Cum ar putea să te creadă copilul tău care știe mult mai multe despre idolul sau preferat decât știi tu!

O soluție utilă?

Spune-i copilului tău că legumele sunt bune pentru el și că asta e tot ce aveți de mâncare. Nu îți forța copilul să mănânce, dar așează-i în farfurie și legume la fiecare masă. Într-un final, va fi curios să le încerce! Nu ierarhiza alimentele, spunând că "trebuie" să mănânce legume dar că poate să renunțe la carnea de pui. Arată-i că toată mâncarea pe care tu i-o oferi este la fel de importantă pentru creșterea lui și că el poate decide dacă mănâncă mai mult sau mai puțin din fiecare. Vei observa că treptat va renunța să mai aleagă!

Lady s-a îmbolnăvit și va rămâne la spitalul pentru cățeluși...

Știm că inventezi această poveste pentru a-ți proteja copilul de sentimentul de tristețe, dar cel mai bine este să îi spui adevărul despre moartea cățelului (peștișorului, pisicii, iepurașului).

Cum să îi prezinți adevărul?

Spune-i copilului tău că animalele, atunci când îmbătrânesc, se îmbolnăvesc și apoi mor. Apoi, urmărește reacția lui. Dacă nu pune întrebări suplimentare, nu trebuie să deschizi subiectul. Înseamnă că nu este curios să afle mai mult sau pur și simplu nu e pregătit să afle. Dacă însă te întreabă mai multe detalii, fii sinceră! Simplul fapt că ești alături de el și îi împărtășești tristețea va fi mai mult decât suficient pentru sentimentele copilului tău.

Mami și tati nu se ceartă, doar ne jucăm...

În orice familie există neînțelegeri, certuri, împăcări, contraziceri. Atunci când vrei să dai impresia copilului tău că părinții nu se ceartă niciodată, este mai mult decât absurd. Copiii pot să participe la discuții în contradictoriu între părinți atâta timp cât li se explică situația.

Ce trebuie să știe copilul tău despre o dispută?

Spune-i că tu și partenerul tău sunteți suparăți unul pe altul, dar că vă iubiți foarte mult și că veți ajunge la o soluție de împăcare. Amintește-i copilului tău că și el se mai ceartă cu prietenii lui dar că sunt încă prieteni. Atenție! O ceartă în care se recurge la violență fizică sau cuvinte dure, un ton al vocii prea ridicat sau uși trântite, nu este deloc un exemplu pozitiv în educația copilului tău!

Înțepătura nu doare, nici măcar nu simți!

Această metodă de a convinge copilul să facă o injecție este total neindicată! Poate va funcționa prima oară, însă data viitoare când mergi cu copilul la medic, își va aminti că l-ai mințit și va refuza o nouă înțepătură!

Cum să îl convingi?

Spune-i adevărul! Înțepătura doare un pic mai mult decât o ciupitura! Nu încerca să îi îndepărtezi teama, mai degrabă pregătește-ți copilul pentru ce va urma, lasă-l să se acomodeze un pic cu ideea și arată-i ce înseamnă o ciupitură cu degetele tale.

Aceste 5 minciuni pe care mămicile le spun uneori copiilor lor sunt nevinovate, unele din ele moștenite, altele făcute din instinct. Amintește-ți însă că scopul tău este să îți pregătești copilul pentru viitor, când se va lovi și de situații fericite și de momente mai puțin bune.