Specialiștii recomandă să păstrăm un echilibru între anotimpuri și să nu micșorăm procentul de legume și fructe pe timpul iernii. Copiii au nevoie de o alimentație diversificată: bogată în fructe și legume și un aport optim de cereale și derivate (pâine, mămăligă, paste). După aceea, sunt alimentele bogate în proteine: lactate, ouăle.

Rămâne carnea care este un aliment opțional, poate fi dată de 2-3 ori pe săptămână: carne de pui, de curcan, de peste. Este bine să evităm excesul de dulciuri pentru că acestea se transformă în grăsimi, ceea ce-i fac să fie vulnerabili în fața bolilor, consumul ridicat de dulciuri duce și la scăderea apetitului pentru mâncare. Un copil sănătos, trebuie să mănânce de toate, dar fără să exagerăm, iar ca să aibă pofta de mâncare trebuie să facă mișcare și să nu stea la o temperature prea mare în casă.

Nutriționiștii ne mai sugerează că legumele care ar trebui consumate crude, să fie consumate anume așa. Cea mai bună metodă de preparare este cea care nu agresează termic produsul decât într-o oarecare măsură. Vorbim aici de pregătire la abur, fierbere sau la cuptor cu o temperatură constantă. Prăjirea în ulei sau la foc, cu fum – legumele la grătar, sunt de evitat la copii.

O altă problemă presantă pentru mame este calitatea legumelor sau fructelor existente în anotimpul rece. Păstrate în condiții optime de temperatura și umiditate fructele și legumele nu au cum să-și piardă proprietățile. Își pierd puțin din proprietăți numai cele congelate, dar și ele păstrează o bună parte.

Dintre legumele și fructe disponibile iarna, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt:

  • varza (și proaspătă și murată)
  • morcovul, hreanul (au un conținut bogat în vitamina C)
  • merele, citricele, gutuile, prunele uscate, stafidele (au un conținut crescut de fier)
  • curmalele (bogate în calciu)
  • nucile (bogate în glucide, grăsimi de calitate și vitaminele din grupul B)

Este recomandat ca până la vârsta de 3 ani, copiii să nu consume carne de porc. După această vârstă, se va folosi numai carnea slabă (mușchi), bine preparată. Carnea de porc creste colesterolul, suprasolicită ficatul și pancreasul și poate prezenta risc infecțios (trichineloză). Ouăle se vor consuma numai preparate, nu este indicată maioneza sau alte alimente în care se folosește oul crud, din cauza pericolui de toxiinfecții alimentare.

De asemenea, este foarte important ca vitaminele liposolubile (A, D, E și K) să nu lipsească din alimentația celor mici.