Îți faci griji în privința modului în care cel mic va face față amenințărilor ce vin odată cu anotimpul rece – frigul, gripa şi răceala? Este normal, însă îngrijorarea nu trebuie să te forțeze să „hibernezi” în locuință până la sosirea primelor raze de soare. În continuare îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de părțile frumoase ale iernii alături de bebeluşul tău.

Controlează inteligent temperatura

Nou-născuților le este mai dificil să-şi ajusteze temperatura corpului decât adulților, de aceea este mai important să menținem o temperatură constantă în cameră decât una foarte ridicată. O temperatură potrivită în camera celui mic va fi undeva în jurul valorii de 18-20 de grade. Evită căldura excesivă deoarece şocul trecerii la mediul de afară va fi unul mai mare.

În ceea ce priveşte hainele pentru plimbările în aer liber, putem folosi o regulă destul de simplă – micuții necesită un strat de haine în plus față de noi. Folosiți mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a putea regla temperatura în cazul în care bebeluşului îi este prea cald/frig. Îți vei da seama mai precis de cum se simte acesta verificându-i temperatura în zona cefei sau a spatelui. De asemenea, dacă îi este frig nasul s-ar putea sa îi fie palid iar buzele mai vineții, iar dacă îi este prea cald va fi excesiv de îmbujorat sau transpirat.

Nu te speria dacă mânuțele sunt mai reci, pentru că acest lucru este normal. Nu uita să iei cu tine o căciuliță (o mare parte a căldurii corporale se pierde la nivelul capului) şi mănuşi.

Atenție la piele

Pielea micuților este extrem de sensibilă, iar căldura excesivă şi uscăciunea aerului pot cauza eczeme. Pentru a evita problemele ai grijă ca băița să nu depăşească zece minute şi alege un săpun special pentru piele sensibilă sau produse fără arome şi coloranți sintetici. Nu uita apoi să aplici o cremă hidratantă, care trebuie utilizată şi înainte de plimbare pentru a proteja pielea de vânt.

Teama de microbi

Gripa şi răceala sunt afecțiuni obişnuite pentru perioada rece, iar epidemiile sunt şi ele frecvente. Micuții, care nu au un sistem imunitar complet dezvoltat, sunt mai vulnerabili decât adulții în fața agenților patogeni, însă nici de această dată izolarea nu este întotdeauna o soluție. Putem limita contactul cu microbii spălându-ne des pe mâini, atât noi cât şi cei care vor interacționa cu bebeluşul (nu trebuie să te jenezi să îi rogi să facă acest gest). Îi vom curăța şi lui mânuțele, fie cu apă, fie cu un gel antibacterian, mai ales dacă are tendința să le țină în gură.

În cazul în care observăm că anumite persoane prezintă simptome de gripă, cea mai bună soluție este să evităm pe cât posibil proximitatea acestora.

Pentru a întări sistemul imunitar a celor mici cea mai sănătoasă soluție este alăptarea, care ar trebui să fie făcută cât mai mult timp posibil. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului o mare varietate de beneficii ale acestei practici.

Există de asemenea şi o multitudine de produse şi suplimente create special pentru necesitățle bebeluşilor.

Nu trebuie să uităm că iarna alături de cel mic trebuie să fie un motiv de bucurie şi nu de îngrijorare, iar cu puțină atenție vă puteți bucura împreună de magia acestui anotimp deosebit.