Din momentul în care te naști, doar brațele mamei te liniștesc, te alină și te opresc din plânsul cu care vii pe lume. Orice durere trece imediat la o atingere blândă. Un studiu recent scoate în evidență importanța îmbrățișărilor zilnice. De ce sunt atât de importante îmbrățișările în primii ani de viață, află în continuare.

La naștere, neuronii bebelușilor au foarte puține legături între ele. Acestea se formează pe măsură ce are loc cunoașterea, adică atunci când bebelușii sunt stimulați prin diferite experiențe și simțuri. De la naștere și până la vârsta de 3 ani este o perioadă esențială în care au loc aceste legături între neuroni. Îmbrățișările și conectarea cu bebelușii și copiii mici ajută la formarea sinapselor.  

Înainte să învețe să vorbească, bebelușii creează o conexiune de nedespărțit cu părinții, doar prin atingere. Pielea este cel mai extins organ al omului, pe o suprafață foarte mare. De aceea, este în legătură directă cu o mare parte a creierului. Astfel, de fiecare dată când atingi un bebeluș, este stimulată și o parte a creierului, și așa se formează sinapse. 

Și masajul este o modalitate excelentă de a crea legături neuronale. De exemplu, dacă îi și vorbești în timp ce îl masezi ușor și îi explici: acum îți masez piciorușul, bebelușul tău procesează 3 senzații: te vede, simte atingerea și aude vocea ta. Aceste stimulări creează noi și multe sinapse. 

Pe măsură ce cresc, copii încep să devină conștienți de persona proprie și să se îndepărteze câte puțin de părinți, explorând lumea. 

Studiul arată că dacă îmbrățișezi copilul atunci când revine la tine, îi transmiți astfel un sentiment de siguranță, că ești acolo ca să îl sprijini și să îl ajuți. În același timp, îi crește stima de sine și capătă încredere că se poate descurca singur.  

mamaplus

Și elevii de școală au nevoie de îmbrățișări pentru a-și dezvolta creierul

Chiar dacă are 6–7 ani sau e la școală, copilul tău are nevoie în continuare de îmbrățișări. Niciodată nu suntem prea mari pentru a fi strânși în brațe cu iubire. 

Încercați să creați o rutină.

În general seara, să stați împreună 10 minute pe pat, pe canapea, la el în cameră și să vă strângeți în brațe, să vorbiți despre ziua care a trecut, ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut.

E important să nu îl interogați, ci chiar să îi povestiți și voi ce ați făcut la serviciu. Astfel, copilul va fi mai deschis să vorbească despre lucruri mai puțin plăcute, poate nu a avut o zi bună la școală, sau din contra, a avut mari realizări. 

Cu toții iubim îmbrățișările, ne dau siguranță și comfort, și acum aveți un motiv în plus să vă țineți copiii în brațe: să îi ajutăm să-și dezvolte creierul.