Orice întrebare a copilului merită un răspuns. Dacă un copil are curiozitatea să pună o întrebare, atunci are o dilemă și merită să i se răspundă.  Iar dacă evităm răspunsul, copilul îl va căuta în altă parte sau, și mai rău, nu își va mai pune întrebări. Părinții trebuie să fie conștienți de un lucru foarte important: prin întrebări și răspunsuri, copilul își dezvoltă inteligența.

De ce fiecare întrebare a copilului merită un răspuns?

Când copilul traversează perioada întrebărilor, care începe în jurul vâstei de 3 ani, acestea curg gârlă. Copilul vrea un răspuns la orice fapt care îl intrigă și pentru care vrea o explicație.  Însă, uneori avem de a face cu întrebări stânjenitoare care ne pot pune în încurcătură. a întrebări de genul "Cum se fac copiiii. Ce înseamnă sex?" - cum răspundem?

Iată sfatul psihologilor despre cum trebuie să răspundem întrebărilor copilului:

  • Evitați să ignorați întrabările sale. Dacă ignorați să răspundeți la întrebări, copilul începe să creadă că nu nu ne interesează dilemele lui și nici persoana lui, afectându-i în acest fel stima de sine.
     
  • Nu-i interziceți niciodată copilului să pună întrebări. Și mai ales, nu îi cereți să tacă, pentru că în acest fel copilul se va închide în sine și va evita alte discuții, afectând comunicarea părinte-copil.
     
  • Evitați explicațiile lungi. Încercați să îi oferiți copilului răspunsuri și explicații simple, cu cuvinte potrivite pentru vârsta lui. Nu are rost să ne lansăm în discursuri și explicații plictisitoare pentru că nu așa se satisface curiozitatea unui copil. Dacă vrea să știe mai multe, pur și simplu copilul va pune întrebări suplimentare mai târziu.
     
  • Nu-l mințiți. Ar fi bine să-i spunem copilului că îi răspundem mai târziu, decât să îl mințim pentru a păstra legătura de încredere.
     
  • Evitați să banalizați sau să ridiculizați întrebarea. Dacă faceți asta, riscați să rupeți legătura de încredere care vă unește și puteți avea un impact negativ asupra stimei lui sine.
     
  • Dacă nu știți răspunsul - nu trebuie să vă învinovățiți. Cel mai bine îi spuneți coplului că nu știți deocamdată răspunsul, dar o să îl căutați pentru el.
     
  • Dacă are întrebări care nu se mai termină și vă pune la încercare răbdarea, îi puteți distrage antentia către un alt subiect: ”E vremea pentru joacă acum - restul întrebărilor le discutam mâine.”
     
  • Felicitați copilul pentru că pune întrebări. Încurajați copilul să obțină răspunsuri la dilemele sale - felicitându-l că pune întrebări. A pune întrebări pentru a afla tot ceea ce nu înțelege este o atitudine de copil isteț care vrea să afle tot și denotă că știe ce vrea și unde vrea să ajungă.