Primii doi ani din viața unui copilaș sunt extrem de importanți pentru creșterea și dezvoltarea sa, iar orice stagnare este în mare măsură ireversibilă, spun pediatrii. Alimentația copilului este un factor decisiv în ceea ce privește dezvoltarea sa și tocmai de aceea ar trebui să fie echilibrată și bogată în nutrienții necesari. Oul este unul dintre cele mai bune surse de proteine și este un aliment eficient pentru prevenirea stagnărilor de creștere ale copilului, susțin cercetătorii în revista Pediatrics.

Alimentația săracă în nutritienti este o cauză majoră a stagnării creșterii în greutate/înălțime, împreună cu infecțiile și bolile copilăriei. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 155 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt prea scunzi pentru vârsta lor. Cei mai mulți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar experții în domeniul sănătății au căutat modalități de abordare a problemei.

Lora Iannotti și colegii ei au creat un experiment în câmpurile muntoase din Ecuador și le-au dat copiilor foarte mici (cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 luni) ouă gratuite pentru a vedea dacă acest lucru i-ar putea ajuta. Astfel, jumătate din cei 160 de copii care au participat la studiu au fost hrăniți cu un ou pe zi timp de 6 luni, iar ceilalți au fost doar monitorizați pentru comparație.

Cercetătorii au vizitat familiile copiilor în fiecare săptămână pentru a se asigura că au rămas în planul de studiu și pentru a verifica orice probleme sau efecte secundare, inclusiv posibile alergii la ouă.

Stagnarea creșterii a fost mult mai puțin frecventă în rândul grupului de tratament cu ouă la sfârșitul studiului - prevalența a fost cu 47% mai mică decât în grupul fără ouă, chiar dacă relativ mai mulți dintre acești sugari hrăniți cu ouă au fost considerați scunzi pentru vârsta lor la începutul studiului.

Unii dintre copiii din grupul de control au consumat ouă, dar nu în număr mai mare decât cei din grupul de tratament.

"Am fost surprinși de cât de eficientă s-a dovedit a fi această intervenție. Și ceea ce este minunat, e faptul că ouăle sunt foarte accesibile populațiilor care sunt în mod special vulnerabile la deficitul de foame sau deficit nutrițional ascuns", a afirmat Lora Iannotti.

Ea a spus că ouăle sunt o mâncare excelență pentru copiii mici cu stomacuri mici. "Ouăle conțin o combinație de substanțe nutritive, pe care noi le consideram importante."

"Într-un fel, este surprinzător faptul că nu s-au efectuat mai multe cercetări folosind ouă - deși știm că în unele culturi părinții nu găsesc ouăle a fi atât de necesare, în principal datorită preocupărilor legate de o posibilă alergie. Oul este un aliment nutritiv complementar, care poate fi introdus ca parte a unei diete variate odată ce mama decide să înceapă diversificarea bebelușului - începând cu vârsta de 6 luni, NU 4 luni!", a declarat profesorul Mary Fewtrell, de la Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului.

Ouăle ar trebui să fie întotdeauna bine gătite pentru a evita orice risc potențial de infectare.

În timp ce ouăle sunt nutritive, este foarte important că bebelușii și copiii mici să aibă o varietate de alimente în dieta lor. Nu numai că este necesar să obțină toate vitaminele și mineralele de care au nevoie, dar trebuie să se familiarizeze cu o gamă largă de gusturi și texturi.