Educația bună începe acasă. Este responsabilitatea părinților. Nu este vorba doar de a fi drăguț în anumite ocazii. Toată lumea trebuie să cunoască încă de la o vârstă fragedă care sunt comportamentele adecvate și cele nepotrivite în orice situație. Bunele maniere oferă eleganță și stârnesc admirația oamenilor. Există mai multe beneficii legate de etichetă și de bunele maniere, pe care vă invităm să le descoperiți.

Un articol publicat de Sant Joan de Déu Barcelona explică faptul că, pe măsură ce copiii cresc, ei vor deveni ființe sociale și vor înțelege în ritmul lor utilitatea expresiilor de curtoazie. Câteva maniere și reguli de etichetă pe care fiecare copil trebuie să le învețe sunt următoarele:

  • Salutul: instruiți-l să spună „bună dimineața”, „bună ziua” și „bună seara”. Aceasta este una dintre abilitățile primare în educație.
  • Generozitate: de mic trebuie să învețe să se pună în locul altuia și să proceseze ideea că fiecare comportament are efect asupra celorlalți.
  • Respectul față de bătrâni: explicați-i că trebuie să le spună „domnule” sau „doamnă” și că trebuie să le cedeze locul în transportul public.
  • Așteptarea rândului: cei mici întrerup conversațiile pentru a-și da cu părerea. Este în regulă să-și exprime gândurile, dar trebuie să știe că ar trebui să-și aștepte rândul.
  • „Te rog” și „mulțumesc”: trebuie să spună aceste lucruri mereu când cere ceva.
  • Fără telefon mobil sau tabletă la masă: nu acceptați niciun dispozitiv electronic la masă, deoarece atenția copilului se va concentra asupra dispozitivului și nu asupra interacțiunii cu însoțitorii.
  • Fără gumă în timp ce vorbește: este un lucru neplăcut și lasă o impresie proastă.

Pe lângă aceste reguli elementare, părinții pot să-și ajute copiii să învețe bunele maniere cu ajutorul unor exerciții.

Oferiți un exemplu

Copiii imită ceea ce observă, iar părinții sunt oglinda în care se văd copiii lor. Fiți politicoși, cereți-vă scuze atunci când este cazul și aplicații bunele maniere pe care le cunoașteți.

Începeți cu ceva mai ușor

Pe măsură ce copilul avansează în dobândirea limbajului, profitați de ocazie pentru a-l educa cu cuvinte ușoare, dar importante: „vă rog” și „mulțumesc”. Alți termeni inițiali sunt cei de salut.

Jucați-vă pe roluri

Atribuirea rolurilor este utilă în procesul de predare-învățare. Fondul Națiunilor Unite pentru Copii subliniază că jocul este una dintre cele mai importante modalități prin care copiii pot dobândi cunoștințe și abilități de bază. Pornind de la aceste puncte, folosiți jocurile de rol. Prefaceți-vă că vă aflați într-un magazin. Copilul va fi un client, iar voi veți vinde marfa. Aceasta este o scenă bună pentru a practica regulile de civilizație.

Evitați cearta

Predicile nu sunt de nici un folos. În loc să-l certați, corectați-l cu calm rostind fraze concise, precum „vorbește încet, te rog”. Nu uitați niciodată să folosiți „te rog” pentru a da un exemplu pozitiv. Chiar dacă cei mici se comportă nepoliticos, este în regulă să-i trageți deoparte și să le vorbiți despre comportamentul lor în privat. Concentrați-vă pe ceea ce înseamnă comportamentul adecvat.

Exersați manierele la masă

Dacă copiii sunt suficient de mari pentru a participa la întâlniri cu adulții, integrați-i, dar cu anumite excepții. De exemplu, configurați o masă separată doar pentru ei. În prealabil, explicați-le și exersați manipularea tacâmurilor și regulile simple de etichetă. Dinamici precum interpretarea personajelor servesc drept tehnici de sprijin. Atribuiți copilului rolul de comisar și rugați-l să se asigure că niciun invitat nu are mustață după ce a băut lapte și că mâinile tuturor sunt întotdeauna vizibile. Încetul cu încetul, aceste activități distractive îl pregătește pentru evenimente reale.

Urmăriți desene animate care arată bunele maniere

Alegeți desene animate care clarifică semnificația bunelor maniere. Tehnologia este un suport fundamental, deoarece veți găsi o mulțime de conținut util. Completați informațiile prezentând exemple din viața de zi cu zi.

Fiți consecvenți

Eficacitatea predării etichetei și bunelor maniere constă în a fi consecvenți în aplicarea acestor reguli zilnic, în interiorul și în afara casei. Este o greșeală să credeți că oamenii ar trebui să se comporte bine doar atunci când sunt pe stradă.