Medicul pediatru Mihai Craiu face o demonstraţie la început de an şcolar şi arată într-un clip video, că purtarea măștii de protecţie nu produce hipoxie, așa cum se vehiculează pe unele surse de profil. În imaginile publicate recent, pediatrul își măsoară saturația de oxigen în sânge după aproape cinci ore petrecute la spital cu mască și cu echipament de protecție şi arată că nu există niciun pericol.

Mesajul lui vine în contextul în care multe persoane au spus, în ultima perioadă, că purtarea măştii timp de câteva ore ar putea produce unele probleme. Totuşi, medicii poartă mască de ani de zile şi s-a văzut că nu există riscuri.

În plus, şi studiile de până acum au demonstrat că purtatul măștii nu scade nivelul de oxigen din sânge.

"A început școala. Pentru unii, on-line, pentru alții, în persoană. Deci cu mască, păstrarea distanței în clasă, aerisit și spălat bine mâinile. Voiam doar să vă arăt, cu ajutorul unui pulsoximetru, că purtatul măștii nu produce hipoxie. Urmăriți cu atenție valorile de saturație (mereu sunt afișate valori peste 95%, cât ar fi cea mai mică valoare normală) şi cele de puls (se vede că îmi este cald și sunt obosit, cu ceva tahicardie, având valori de 86-100/minut). Copiii vor fi bine. Nu vor avea niciun fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii. Iar în cazuri excepționale există şi varianta de "pauză" scurtă de mască, în exterior, când nu se află nimeni în apropiere. De profesori și bunici trebuie să avem grijă! Spor la școală!", a scris dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu", pe pagina de Facebook.