Prima problemă dentară la copii se numește caria de biberon. Apare ca un ineluș pigmentat în jurul ecuatorului dinților și în special la dinții frontali, cel mai des, la cei superiori. De obicei, micuții adorm cu suzeta în gură. În această perioadă de timp, microbii prezenți în cavitatea bucală încep a sintetiza glucoza în acid, care erodează smalțul. Acesta este mult mai fin și mai subțire la copii, decât la adulți. Cum prevenim cariile la sugari ne spune chirurgul oro-maxilo-facial Irina Fusu.

”Alimentați corect copilul și nu-l lăsați să doarmă cu suzeta în gură. Nu-l mai alăptați după vârsta de doi ani, pentru că îi faceți mai mult rău decât bine. Copiii trebuie să treacă la o altă etapă – să bea din cană, de exemplu. Să mănânce produse mai solide pentru a-și dezvolta masticația. Scheletul are nevoie de presiune pentru o creștere armonioasă. Dacă ei nu fac presiune asupra dinților, vor avea probleme cu somnul, cu sistemul nervos, vor fi agitați, riscă să apară dispneea și chiar să aibă probleme de deglutiție, iar ulterior și de dicție.

Caria începe de la o pată albă pe dinte, ceea ce înseamnă că s-a demineralizat smalțul, ulterior tot procesul ajunge la nivel de dentină. Când ajunge aici capătă nuanța de maroniu. Ar fi de dorit ca în momentul când ați observat procesul de demineralizare să mergeți la o procedură de fluorizare. Acestea se fac, de obicei, cu lacuri speciale, care se aplică pe suprafața dinților. Stomatologii reușesc astfel să oprească, să inhibe procesul.

Ar fi bine ca părinții să nu ofere copilului biberonul în exces pentru orice plâns sau moft, iar după vârsta de doi ani ar fi bine să-l excludă în totalitate. Totul trebuie să fie cu limită. Ca să nu ajungeți la situații neplăcute, căutați suzete recomandate de medicii ortodonți.”, susține medicul Irina Fusu.

Sfatul medicului: Părinții trebuie să știe că dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca dinții permanenți. De asemenea, este important să-i faceți copilului cunoștință cu medicul și cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă. Fiți exemplu de comportament, ținută și purtare pentru copii voștri și atunci cu siguranță vor crește frumoși și sănătoși.