Două căni de lapte pe zi asigură copiilor de vârstă preșcolară necesarul de vitamina D, fără a reduce nivelul de fier din sânge, consideră oamenii de știință canadieni. Vitamina D și fierul sunt substanțele nutritive cheie, în special pentru creierul copilului în creștere și organismul său în ansamblu.

Vitamina D absoarbe calciul, care este esențial pentru dezvoltarea unor oase puternice și ajută la prevenirea bolilor respiratorii și cardiovasculare. Vitamina D se găsește în principal în produsele alimentare cum ar fi laptele și este produsă de organism după expunerea la lumina soarelui.

Fierul este necesar pentru dezvoltarea creierului. Lipsa lui, chiar în cantități mici, poate afecta abilitățile fizice și mentale. La studiu au participat mai mult de 1300 de copii cu vârste între 2 și 5 ani. Părinții au raportat specialiștilor cât lapte consumă de obicei copiii lor cărora li s-au preluat probe de sânge pentru a determina conținutul de vitamina D și fier în organism.

S-a constatat că, odată cu creșterea cantității de lapte băut, sângele era saturat cu vitamina D, dar concentrația de fier nu se reducea. Două cești pe zi asigurau copiilor necesarul de vitamina D. Cu toate acestea, două cești pe zi sunt insuficiente pentru a menține nivelul normal al vitaminei D în lunile de iarnă la copiii cu culoarea pielii mai închisă (pigmentarea închisă face mai dificil procesul de producere a vitaminei D sub influența razelor solare). Acești copii au nevoie de suplimente speciale de vitamine. Studiul a fost publicat în revista Pediatrics.