Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de compania franceză de cercetare de piață Ipsos în 28 de țări, doar 1 din 5 adulți consideră că primii ani de viață ai copilului sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea lui armonioasă la maturitate.

În primii cinci ani de viața copilului, experiențele și relațiile cu oamenii din jur stimulează dezvoltarea minții și inimii copiilor – perioadă în care creierul acestora dezvoltă conexiuni mai repede decât la ​​orice altă vârstă. Acesta este momentul în care sunt stabilite bazele învățării, sănătății și comportamentului pentru restul vieții. 

Cu toate acestea, din studiul realizat de Ipsos rezultă că, în medie, la nivel global doar una din cinci persoane (18%) consideră că perioada de la începutul sarcinii mamei până la vârsta de 5 ani este cea mai importantă etapă a vieții unui copil pentru sănătatea și fericirea la maturitate. 

“Ne confruntăm astfel cu un fenomen paradoxal: deși ultimii ani au adus o atenție mai mare către ce înseamnă parenting și educarea copiilor încă de la naștere prin modele conștiente, bazate pe știință, datele arată că ne aflăm încă într-un stadiu incipient, în care principiile moderne de educare a copiilor nu au fost încă internalizate. Primează modelele asimilate de la generațiile anterioare, respectiv proprii părinți.

Credințele precum “cât copilul este mic nu știe, nu înțelege” sau faptul că primii ani din viața copilului reprezintă doar un preambul pentru dezvoltarea individului cu drepturi și simțuri depline par a fi nu doar înrădăcinate încă în generațiile actuale de părinți, ci și larg răspândite”, declară Emilia Tomescu, Research Manager în cadrul Ipsos România.

Nivelul de educație este un factor important în conștientizarea importanței primilor ani din viața copilului: 21% dintre persoanele cu educație superioară consideră că primii ani sunt mai importanți, comparativ cu doar 15% dintre cele fără studii superioare.

Totodată, expunerea mai mare la informații privind noile teorii de parenting, în cazul publicului mai educat, aduce cu sine și o preocupare mai activă față de felul în care părintele răspunde nevoilor copiilor, încă din primii ani de viață.

Țările cu cea mai mare proporție a celor care cred că primii ani sunt perioada cea mai importantă din viața unui copil sunt Peru (28%), respectiv societăți din Europa de Vest precum Germania (26%) și Franța (24%).