Constipația este relativ frecventă la copii, cu până la 30% dintre copii experimentând-o. Părinții care înțeleg care sunt cauzele ce favorizează constipatia aleg în general metode de tratament mai sigure din punct de vedere medical. Atunci când încerci să găsești alinare pentru constipația copilului, primul pas ar trebui să fie determinarea cauzei, spune dr. Latha Vrittamani, medic pediatru la Stanford Children's Health din California, USA. Provocarea cea mai mare pentru părinti este însă faptul că există multiple cauze care pot declanșa constipația copilului – atât fizice, cât și psihologice.

Trei momente pot declanșa constipația - diversificarea, antrenamentul pentru oliță și când începe gradinița sau școala. Acestea fiind spuse, majoritatea cazurilor de constipație pediatrică sunt asociate cu trei tranziții: când un copil începe diversificarea, când un copil mic începe antrenamentul pentru oliță și când un copil începe școala.

Din păcate, pe măsură ce alimentele devin mai procesate și viețile mai aglomerate, cercetările arată că rata de constipație crește în rândul populației generale, iar problema se poate agrava atunci când un copil începe să asocieze durerea cu mersul la baie.

„Când apare constipația, încearcă să abordezi din timp problema, deoarece constipația cronică vine din faptul că nu s-a intervenit la momentul potrivit”, spune dr. Vrittamani.

Iată ce ar trebui să știi despre constipația pediatrică, astfel încât să poată fi din nou liniște la baie:

Identificarea constipației. În cea mai mare parte, constipația este ușor de identificat: un copil se simte inconfortabil în timp ce nu poate merge la baie, experimentează minute de încordare și durere în timp ce încearcă o mișcare intestinală sau merge de trei sau mai puține ori pe săptămână cu scaune dure și uscate. Alte reacții adverse pot include burtica distinsă sau, în cazuri mai grave, vărsături, febră sau scaun cu sânge - despre care Dr. Vrittamani spune că sunt indicii bune pentru a apela la medic.

Deși unii copii sunt mai predispuși la constipație din cauza unor cauze genetice, factorii dietetici sau psihologici pot face diferența dintre mișcări ale intestinului relativ ușoare sau lupte cronice. Un număr mai mic de cazuri de constipație poate fi legat de alte cauze, cum ar fi anomalii ale coloanei vertebrale, sindromul intestinului iritabil (IBS) sau alte afecțiuni diagnosticabile de către un medic.

Există însă unele concepții greșite cu privire la constipație. Este obișnuit ca nou-născuții alăptați, de exemplu, să nu aibă scaune și timp de o săptămână. Diferența în aceste cazuri este că bebelușii nu prezintă semne mai puternice de constipație, cum ar fi distensie la burtică, iritabilitate sau scaune dure. (Cel mai bine este să ai încredere în propriul intestin dacă ești preocupat sau să apelezi la medicul pediatru!)

mamaplus

Cauze legate de alimentație și remedii pentru constipație

Mai tipic, constipația coincide cu introducerea alimentelor solide - mai ales că alimentele cu amidon, procesate sau bogate în lactate intră în alimentația bebelușului. Unii vinovați pot fi chiar merele, cartofi dulci și bananele. În loc să alunge aceste alimente în totalitate, dr. Vrittamani sugerează „amestecarea și potrivirea” la masă cu alimentele care pot ajuta la menținerea sistemului digestiv.

Alimente care pot îmbunătăți digestia și ușura constipația la copii:

 • Fructe cum ar fi prune, pere, piersici, papaya și ananas
 • Avocado
 • Fructe de padure
 • Linte
 • Semințe de in pentru bebelușii de peste 8 luni
 • Varza de Bruxelles sau broccoli
 • Suc de prune

Dacă diversificarea alimentației copilului nu funcționează sau vrei o soluție pe termen scurt, dr. Vrittamani sugerează, de asemenea, oferirea unor cantități mici de suc concentrat de mere. Chiar și într-o doză mică, pectina găsită în mod natural în sucul de mere poate ajuta la stimularea sistemului digestiv și încurajarea de a bea lichide suplimentare poate ajuta. De fapt, aportul limitat de lichide este o cauză frecvent ignorată care poate contribui la constipație. Dar, din fericire, este la fel de ușor de remediat prin încurajarea consumului de apă pe tot parcursul zilei.

Câteva remedii ce pot ușura constipația:

 • Mișcarea picioarelor bebelușului - tip mers pe bicicletă - sau încurajarea copiilor mai mari să se joace.
 • Luarea temperaturii bebelușului în mod rectal poate slăbi scaunele.
 • O baie caldă.
 • Pentru copiii mai mari, apă caldă cu lămâie.
 • Un supliment cu probiotic sau alimente cum ar fi iaurtul.

Medicul pediatru ne sfătuiește să spunem NU:

 • Laxativelor
 • Laptelui de magneziu
 • Modificarea pregătirii formulei unui bebeluș pentru a include mai multă apă
 • Trecerea la o formulă cu mai puțin fier
 • Ulei mineral pentru copiii sub 2 ani
 • Declanșatori psihologici comuni

Cauza constipatiei poate să nu aibă legatura cu alimentația

Deși de modificările din alimentație poate beneficia orice persoană care se luptă cu constipația, cauza nu este întotdeauna de natură dietetică: mai ales în situații precum antrenamentul la oliță/toaletă sau copiii care merg la școală pentru prima dată (un copil poate sfârși „ținându-se” din frică sau anxietate).

„Ceea ce este important, este să ne dăm seama că atunci când părinții încep antrenamentul la oliță/toaletă, trebuie să o facă într-un mod care nu amenință, astfel încât copilul să vadă ceva pozitiv în această nouă experiență”, spune dr. Vrittamani, adăugând că părinții ar trebui să folosească „încurajarea, mai degrabă decât pedeapsa" și folosirea recompenselor nealimentare.

La fel ca noi, copiii sunt ființe obișnuite, așa că poate ajuta crearea unei rutine pentru mersul la oliță/toaletă. Dr. Vrittamani sugerează încurajarea unui copil să stea la oliță/toaletă după micul dejun în fiecare zi nu mai mult de 10 minute, dar fără distrageri de la cărți sau filme/jocuri.

Pentru copiii de vârstă școlară, aceleași tipuri de stres pot contribui la constipație, care poate fi agravată de anxietatea față de a se curăța singuri sau de a spune unui profesor atunci când trebuie să meargă. „Toate acestea devin în cele din urmă o problemă de stimă de sine”, spune dr. Vrittamani, explicând că părinții ar trebui să lucreze cu copiii înainte de școală pentru a avea încredere și independență la baie.

La fel cum declanșatorii constipației pot varia de la copil la copil, soluția potrivită poate necesita un pic de timp și experimentare. Dar, având în vedere aceste bune practici pentru un punct de plecare solid, poți minimiza lupta.

Scaunul copilului, iată ce indicii de sănătate ne pot da culoarea sau consistența sa

Culoarea scaunelor este însă importantă când există în scaun firișoare de sânge sau negre ca smoala, sugerând o eventuală hemoragie digestivă - sau când sunt exces de palide, indicând o afecțiune hepatică.

Cum tratăm constipația la copil?

Tratamentul contipatiei poate începe de la educație. Dacă un copil are o cantitate mare de scaun tare în colon, ar putea fi nevoie de o deblocare manuală. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie să fie eliminat. Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orală sau rectală, sau o combinație a ambelor. Tipul de medicament utilizat, de asemenea, depinde de vârsta copilului și de gravitatea problemei.