Cocoșel, floricică, castravecior… În grupurile de mame sau pe terenul de joacă auzi foarte des cum mamele numesc anume în acest mod organele genitale ale copiilor. De cele mai multe ori, părinții fac asta pentru că așa au auzit în copilărie sau pentru că le pare rușinos sau jenant să pronunțe cuvintele penis, vagin sau vulvă în prezența copiilor. Experții în educație spun însă că poreclele date oranelor genitale fac mai mult rău decât bine.

Penisul și vaginul sunt cuvintele pe care copilul tău ar trebui să le asocieze cu organele sale genitale. Acest lucru este absolut normal, așa cum este normal ca inima să se numească inimă, iar stomacul să fie stomac și nu altfel. Cel mai bine ar fi să afle acest lucru de la părinți și nu de pe internet sau din altă parte.

În caz contrar, copilul ”crescut în puf”, care nu ar habar care sunt denumirile organelor genitale are un risc crescut să facă sex neprotejat, să fie abuzat sexual sau să contracteze boli cu transmitere sexuale în perioada de pubertate. 

Numeroase studii arată că educația sexuală are multiple beneficii pentru viitorul adult. Un copil care nu știe denumirea propriilor organe genitale este un viitor adult care va fi jenat de propriul corp și va avea mai multe complexe în această privință.

Când și cum îi explicăm unui copil denumirile organelor genitale

Cel mai bun context pentru a iniția discuția despre denumirile organelor genitale este în timpul igienei corporale. De exemplu, când copilul de 2-3 ani (sau chiar mai devreme) face baie, părintele îi poate explica denumirea corectă a organului genital – fie că vorbim de penis sau vulvă.

Ulterior, la vârsta de 3-5 ani, copilul începe să își exploreze corpul și să își descopere identitatea sexuală. La această etapă, copiii își dau seama de faptul că organelle lor genitale diferă, iar părinții ar trebui să le ofere niște răspunsuri legat de această curiozitate.

A învăța copilul denumirea corectă a organelor sexuale NU înseamnă sexualizarea copilului. Din contra, asta se întâmplă atunci când se fac glume pe seama organelor genitale, dându-le diverse porecle sau denumiri inventate.