Conform studiilor de specialitate, un copil poate adresa zilnic până la 288 de întrebări! În jurul vârstei de 3 ani, când copilul începe să treacă prin această perioadă, întrebările par că nu se mai termină niciodată. Copilul vrea un răspuns la orice fapt care îl intrigă și căruia îi dorește o explicație. Însă, uneori avem de a face cu întrebări de-a dreptul stânjenitoare care ne pot pune în încurcătură:  "Cum se fac copiii? sau Ce înseamnă sex?"...

Să știi că dincolo de aceste lucruri, este foarte important să te înarmezi cu multă răbdare (chiar mai multă decât îți imaginezi) și să-i oferi copilului toate răspunsurile de care are nevoie. Ține minte că, în cazul în care vei ezita să-i răspunzi, copilul va găsi un răspuns în altă parte sau, mai rău, nu își va mai pune întrebări. Anume prin această modalitate de întrebare-răspuns se dezvoltă inteligenta copilului și este de datoria părinților să îl ajute în această direcție. Află în continuare care sunt recomandările psihologilor referitor la acest subiect. 

Nu ignora întrebările copilului

Dacă eziți să răspunzi la întrebări, copilul va începe să creadă că nu nu te interesează dilemele lui și nici persoana lui, afectându-i în acest fel stima de sine.

Nu îi interzice niciodată copilului să pună întrebări

Și mai ales, nu-i porunci niciodată să tacă, pentru că în acest fel copilul se va închide în el și va ocoli alte discuții, afectând comunicarea părinte-copil.

Nu oferi explicații lungi

Încearcă să-i dai copilului răspunsuri și explicații cât mai simple, cu cuvinte potrivite pentru vârsta lui. Nu are rost să te lansezi în discursuri și explicații plictisitoare, pentru că nu așa se satisface curiozitatea unui copil. Dacă cel mic vrea să știe mai multe, cu siguranță va pune întrebări suplimentare.

Nu-l minți niciodată pe cel mic

Ar fi mai bine să-i spui copilului că îi vei oferi un răspuns puțin mai târziu decât să-l minți sau să-I dai un răspuns eronat. Astfel vei menține relația de încredere dintre voi.

Nu banaliza întrebarea copilului

Dacă vei încerca să subestimezi sau să ridiculizezi întrebarea micuțului tău, riști să rupi acea relație de încredere la care ați muncit atât de mult și care vă unește. Totodată, acest lucru ar putea avea un impact negative asupra stimei de sine a copilului.

Dacă nu știi răspunsul, nu te învinovăți

Cel mai bine ar fi să-i spui copilului că nu știi răspunsul la întrebarea lui, dar să-i promiți că în cazul în care îl vei afla, îi vei comunica totul în cele mai mici detalii.

Dacă cel mic îți pune o avalanșă de întrebări care nu mai au capăt...

În acest caz este pusă la încercare răbdarea ta! O soluție ar fi să-i distragi atenția sau să-i propui să vă jucați într-un joc nou.

Apreciază faptul că cel mic are întrebări

Încurajați copilul care își dorește să obțină niște răspunsuri la întrebări. Astfel îl veți motiva să exploreze și mai mult lumea din jur și să-și formeze anumite pasiuni. Părinții sunt primii ghizi în lumea mare pentru micii exploratori.