Mulți părinți obișnuiesc să le cânte bebelușilor sau preșcolarilor pentru a-i calma atunci când nu mai au alte soluții. Un studiu recent a arătat că metoda are nu doar un efect liniștitor asupra copilului, ci contribuie și la dezvoltarea creierului acestuia.

mamaplus

Cântecele de leagăn există de când lumea și aproape fiecare părinte ajunge la ele într-un moment sau altul. Unii preferă să apeleze la melodii folclorice, în timp ce alții le cântă copiilor ultimele balade rock sau pop. Atâta vreme cât copilul adoarme sau se oprește dintr-o criză de plâns, orice cântec auzit din gura părintelui îi face bine.

Nivelul de atenție al bebelușului crește atunci când aude cântecul

Cercetătorii au aflat însă că atunci când o mamă îi cântă micuțului un cântec liniștitor, acesta influențează pozitiv dezvoltarea cognitivă a copilului. Mai precis, atunci când aude cântecul, bebelușului îi crește nivelul de atenție, iar ritmul melodiei îl ajută în dezvoltarea ulterioară a limbajului și în ușurarea interacțiunilor sociale. În plus, conform cercetărilor, atunci când părintele îi cântă, copilului i se reconfirmă faptul că este în siguranță.

Când copilul este mai mare, faptul că un părinte sau amândoi îi cântă îl ajută să înțeleagă mai multe despre mijloacele de comunicare. De asemenea, cel mic poate învăța cuvinte noi din cântecele părinților. De exemplu, dacă mama sau tatăl țin în mână un câine de pluș și cântă ceva despre un câine, copilul va reține mai ușor numele și forma animalului. Puterea de concentrare și de ascultare se dezvoltă atunci când un copil e atent la un cântec.

Legătura dintre frați întărită cu ajutorul muzicii

Muzica este și o metodă de a crea legături între frați și,cu ajutorul cântecelelor, se pot crea jocuri care să îi implice și pe adulții, și pe copiii din familie. Nu în ultimul rând, dacă părinții le cântă, copiii înțeleg că aceștia le transmit dragostea lor și în acest mod. Nu-ți face griji dacă nu poți cânta precum Pavarotti sau ca Céline Dion, pentru copilul tău oricum vei fi un star: pentru el, mai important decât talentul muzical este faptul că atenția ta este îndreptată asupra lui.

Sursa