O răceală este o infecție virală a tractului respirator superior. Există peste 200 de tulpini diferite care pot cauza apariția simptomelor comune ale unei răceli, iar numărul lor este în creștere. Practic, un copil nu reușește niciodată să țină ritmul cu numărul acestora ca să aibă imunitatea pregătită și să evite răcelile pe durata unui an.

Întrucât răcelile sunt, prin definiție, infecții virale, antibioticul nu este de niciun folos în tratamentul lor, știut fiind faptul că antibioticul se administrează în cazul tratării bacteriilor. Cu excepția nou-născuților, răcelile la copiii sănătoși nu prezintă niciun pericol, în ciuda neplăcerilor cauzate prin alterarea stării lor generale.

Cum faci diferența între gripă și răceală?

Răceala trece de regulă între 4 și 10 zile fără un tratament special. Uneori oboseala, stresul sau tipul specific al virusului în acțiune poate declanșa o infecție bacteriană în corpul copilului în zona gâtului, sinusurilor, urechilor sau plămânilor. Infecția bacteriană slăbește sistemul imunitar al corpului și necesită tratament cu antibiotic.

Simptomele de bază ale răcelii la copii

În cazul copiilor, majoritatea răcelilor încep abrupt. Copilul poate să nu aibă nimic, să fie vioi și în stare foarte bună și brusc, de la o oră la alta să înceapă să obosească, să strănute, să îi curgă nasul și uneori să facă febră. Copilul poate avea și durere în gât și o ușoară tuse câteva zile, toate acestea sunt firești la răcelile comune ale copiilor.

Virusul responsabil la episodul de răceală la copilul tău poate cauza neplăceri și pe sinusuri, urechi, laringe, faringe. În timpul unei răceli, un copil poate avea și diaree, dar poate și vomita.

La începutul răcelii, copilul poate fi foarte irascibil și iritat și să se plângă de durere de cap și congestie nazală (respira greu). Pe măsură ce avansează răceală, secreția nazală devine din apoasă și transparentă în groasă și închisă la culoare.

Câte răceli pot face copiii în fiecare an?

Statisticile recente arată că preșcolarii au în medie 9 răceli pe an, copiii aflați în colectivitate școlară au în jur de 12 răceli pe an, iar adolescenții și adulții au în medie 7 răceli pe an. Sezonul răcelilor începe din septembrie și ține până în aprilie inclusiv, așa că cei mici de regulă răcesc cel mai mult în acest interval de timp.

Așadar, acest număr de răceli pe an este în limita firească a reacției unui corp cu sistemul imunitar în formare și care se izbește permanent de germeni și viruși în colectivitatea de care aparține. Mulți dintre copii și adulți, totuși, scapă cu mai puține serii de răceli pe an, gratie îngrijirii corespunzătoare de care beneficiază, alimentației sănătoase, igienei și odihnei suficiente.