Principala consecință a miopiei este o vedere foarte neclară de la distanță, fără nicio consecință negativă la vederea apropiată. Miopia apare la vârsta școlară timpurie, deoarece în această perioadă vederea noastră este supusă la cel mai mare stres, cauzat de citit sau scris.  Deși perioada copilăriei este cea mai frecventă vârstă în care apare miopia, există cazuri în care aceasta ajunge și la o vârstă adultă, însă nu va atinge niciodată niveluri prea ridicate.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale miopiei este ereditatea, mai ales atunci când unul dintre părinți are un nivel foarte ridicat de miopie. Statisticile confirmă acest lucru: 60% dintre persoanele cu miopie vor avea un copil miop.

În adolescență încep să se observe primele sale efecte, iar între 20 și 25 de ani, miopia începe, în general, să se stabilizeze. Această tulburare poate fi corectată folosind ochelari sau alternativ lentile de contact, dar întotdeauna sub sfatul medicului oftalmolog. Este important ca părinții să nu subestimeze niciodată această problemă, pentru a putea fi trată la timp.

Care este diferența dintre miopia dobândită și miopia ereditară?

Mulți nu știu, dar există două „tipuri” de miopie, cea moștenită și cea dobândită. Prima formă de miopie este cea pe care o moștenim, cea cauzată de factori genetici. Termenul de miopie dobândită, pe de altă parte, se referă la tulburarea care apare dintr-o cauză externă și, prin urmare, ar putea fi prevenită. De fapt, miopia dobândită apare și se manifestă din cauza obiceiurilor proaste, precum prea multe ore petrecute în fața unui joc video sau a unui ecran, în general. Printre obiceiuri, trebuie menționată și utilizarea smartphone-urilor și a tabletelor. De exemplu, știai, că acestea trebuie ținute întotdeauna la o distanță de 20 cm de ochii noștri?

De unde știi dacă copilul tău are această problemă de vedere?

Evident, apar unele semnale care trebuie să pună părinții în gardă. Dintre toate, cele mai evidente sunt următoarele:

  • Copilul suferă adesea de mâncărime la ochi;
  • Are obiceiul de a se strâmba când încearcă să se concentreze asupra unui obiect;
  • Adesea suferă de dureri de cap;
  • Când încearcă să se concentreze pe ceva, el întoarce adesea capul pentru a găsi un unghi mai bun care să-i permită să vadă;
  • Are probleme la citirea de pe tablă la școală sau la citire sau scriere în general;
  • Copilul are foarte des ochii roșii.

Întotdeauna, orice nelămurire ați avea, țineți cont că singura persoană care vă poate sfătui cel mai bine este oftalmologul. Astigmatismul copilăriei este corectat prin utilizarea ochelarilor cu lentile cilindrice sau torice.

Pe măsură ce copilul crește, va putea să-și înlocuiască ochelarii cu lentile de contact și, de asemenea, să-și rezolve problema vederii printr-o intervenție chirurgicală refractivă. De-a lungul timpului, medicina a făcut numeroase progrese în acest sens. Astăzi, astigmatismul poate fi corectat datorită unor tehnici avansate care sunt sigure și eficiente (rapid).