Copiii sunt curioși de fire și încă de la vârste fragede au tendința să caute și să afle cât mai multe informații despre lucrurile care-i interesează. În pofida acestei curiozități, la un moment dat, foarte mulți copii ajung să fie absolut nemotivați să mai învețe. 

Dacă nici tu nu știi cum să-ți convingi copilul să pună mâna pe o carte, ai aici 5 modalități prin care poți să încerci să-l motivezi pe cel mic să învețe:

1. Fă-i poftă de... cărți
Pentru ca micuțul tău să îndrăgească lectura, e foarte important să-l familiarizezi cu cărțile cât mai repede posibil. Știi că cei mici au tendința de a mima comportamentele adulților? Ei bine, dacă te va vedea cu cartea în mână, cu siguranță că-i va veni și lui pofta de lectură.
Oferă-i permanent opțiuni, prezintă-i lecturi care să-l atragă, mergeți împreună în librării, căutați titluri atrăgătoare şi fii atentă la ce l-ar putea interesa. Nu-i refuza anumite lecturi doar pentru că le consideri nepotrivite sau ți-ai dori altceva pentru el.

2. Susține-i interesele
La fel ca și noi, maturii, copiii au o mulțime de interese și pasiuni. Dacă vei încerca să-i orientezi învățarea în funcție de interesele micuțului, nu vei mai avea nevoie de alte tehnici de motivare. Dacă te întrebi cum anume? E simplu... dacă e vorba de lectură, oferă-i cărți care-l interesează pe el și nu cele care ți se par ție potrivite; dacă e vorba de matematică, inventează niște jocuri, precum că el ar fi un contabil într-o firmă și calculează salariile. Copiilor le plac jocurile și dacă o să-l înveți să transforme în joacă anumite activități mai puțin plăcute, îți va fi recunoscător.

3. Învățați jucându-vă
Apropo de joc. Acesta poate fi o idee bună practic în orice situație. Dacă şcoala a devenit o corvoadă şi copilul nu mai e motivat să învețe, caută şi alte soluții. Înainte să te grăbeşti să îl cerți, să îl pedepseşti şi să îi faci reproşuri, oferă-i oportunități de joc prin care să poată învăța mai uşor. Încearcă să citiți împreună lecturile pentru şcoală şi să le comentați. Dezbateți, transformați totul într-un spectacol, puneți-vă întrebări, creați personaje. Încearcă şi audiobook-ul. Poate ascultarea este abilitatea cea mai dezvoltată a copilului tău.

4. Discută cu copilul tău despre ce învață la şcoală
Comunicarea este cheia succesului. Dacă micuțul tău nu mai e atras de școală, ar fi bine să vorbești cu el deschis și să afli care este cauza. Atunci îți va fi mult mai simplu să găsești o soluție. 
Roagă-l să îți povestească, arată-te interesată să înveți şi tu lucruri noi, iar la final vei câştiga un copil care tocmai a făcut o recapitulare completă a materiei din ziua respectivă.

Propune-i noi metode de rezolvare a temelor, implică-te mai mult. Afterschool-ul este o a doua şcoală plictisitoare pentru unii copii. Măcar acasă încercați să găsiți împreună soluții creative pentru rezolvarea sarcinilor şcolare.

5. Sărbătoriți fiecare realizare
Copiilor le place să fie apreciați, de fapt, cui nu-i place? Ce ne motivează mai mult decât propriile reușite? Oricât de mică, fiecare realizare a copilului trebuie sărbătorită. Poate încheierea temelor la timp, poate o notă bună, poate un progres la o materie care nu-i place. Sărbătoriți inițiativa lui de a face ceva, acasă sau la şcoală, şi nu mai căuta lucruri mărețe pentru a-i arăta copilului că eşti mândră de el.

Ce nu trebuie să faci?
Nu negocia! Nu-i promite lucruri în schimbul temelor şi al notelor bune. Acest gest îl poate face să caute mereu un folos în tot ceea ce face și să creadă că învață pentru tine. Nu vrei un copil dependent de confort material, nici un copil care învață doar în aşteptarea unui rezultat imediat.

Copilul se naşte cu dorința de învățare permanentă, nu există copil căruia să nu îi placă să învețe, și aici nu vorbim numai de școală. Misiunea noastră e să-i ajutăm să descopere bucuria învățării și să nu-i plictisim cu lucruri inutile numai „pentru că așa trebuie”.