Copiii recunoscători și mulțumiți de tot ceea ce au sunt importanți pentru viitorul comunității, spun mai multe studii. Totodată, acești copii sunt mai puțin materialiști, au rezultate excelente la școală și din punct de vedere emoțional și mintal, se simt foarte bine. Este important să-l înveți pe copil cât mai devreme să fie recunoscător, întrucât el va începe să arate asta în comportamentul de zi cu zi. Află în continuare cum să îți ajuți copilul să fie recunoscător pentru ceea ce are.

În cartea „20 de sfaturi pentru femeile creștine”, părintele Maxim Melinti a punctat câteva lucruri importante privind ghidarea copilului spre calea mulțumirii și a recunoștinței. Părinții sunt îndemnați să-și învețe copiii prin propriul exemplu ce înseamnă să fii modest și recunoscător pentru tot ceea ce ai.

„Tot mai mulți părinți se plâng pe copii că aceștia zilnic le cerșesc bani, haine, obiecte luxoase și se comportă în așa fel, parcă părinții sunt obligați și datori să le ofere toate necondiționat și cât mai rapid.

Unii părinți, fiind înșelați și crezând că acceptând toate capriciile copiilor, astfel vor menține relații prietenoase cu odraslele lor. În realitate se întâmplă contrariul. În momentul când părinții nu le joacă festa, copiii se comportă arogant sau îi manipulează cu diverse chestiuni murdare”, spune părintele.

Preotul Maxim Melinti amintește că Biserica recunoaște trei forme de rugăciune: de mulțumire, de laudă și de cerere. Este foarte important ca cei mici să audă rugăciunea părinților.

În primul rând copiii trebuie să audă din gura părinților cuvinte de laudă și recunoștință adresate către Dumnezeu. Dacă vom învăța să aducem zilnic mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru toate câte primim și avem în viața asta, și pentru cele bune și pentru cele rele, nu vom avea în final nici timp, nici necesitate de a mai cere ceva de la Dumnezeu. Făcând o radiografie sau analiză a celor pe care le avem, ne vom da seama că totul e ok și am primit ceea ce am meritat, la timp potrivit și conform voinței lui Dumnezeu, în timp ce altcineva nu are nici măcar jumătate din cele ce avem noi.

Copiii de azi nu știu să fie mulțumitori, dar adesea știu doar ceară de la părinții lor multe și de toate, lucruri sau obiecte inutile și nepotrivite vârstei, timpului și posibilităților financiare ale părinților.

În al doilea rând, părinții trebuie să fie modești și lipsiți de orice fel de capricii în mijlocul casei și al familiei. Când părinții vor deveni modești, copiii le vor urma încet-încet pilda. Dacă părinții nu sunt în stare să postească și să se abțină măcar o săptămână de la anumite produse alimentare, refuză să lupte cu propria lăcomie și pofte trupești, atunci și copiii vor rămâne niște consumatori de produse din frigider, de banii și răbdarea părinților. Dacă părinții vor fi mulțumiți de cină, haine și obiecte casnice și nu vor umbla după trenduri, lux și oferte comerciale, atunci nici copiii nu vor insista la procurarea unor mâncăruri nesănătoase și jucării/gadgeturi scumpe.

În al treilea rând, părinții trebuie prin pilda personală să învețe copiii milostenia și dărnicia. Milostenia față de cei nevoiași și dărnicia față de membrii familiei, persoane apropiate și chiar față de natură. Spuneți-le copiilor că Dumnezeu ne-a dat nu numai tabla înmulțirii, dar și tabla împărțirii. Împărțim cu cei din jur bucurii și tristețe, reușitele și eșecurile noastre, pentru a ne încuraja și pentru a nu mai fi indiferenți și inhibați în propria cochilie și astfel să ieșim din zona noastră de confort. Aceste acțiuni îi ajută pe copii să vadă ceva mai departe de propriul nas, de propriile necesități și pofte nelimitate”, explică Maxim Melinti.

Părinții trebuie să consolideze copiilor ideea de recunoștință prin lucruri mărunte, făcute zilnic, care îi vor ajuta pe cei mici să perceapă asta ca pe o parte a lumii lor.

„Aduceți mulțumire lui Dumnezeu, acordați cinste și stimă unul altuia, spuneți și părinților voștri (bunicilor) cât de tare le sunteți mulțumitori pentru viața pe care v-au dat-o, copilăria frumoasă, educația corectă, valorile și principiile creștine și umane. Susțineți-i pe cei aflați în dificultăți, arătând cum e viața dincolo de casa noastră și cerințele noastre individualiste. Astfel veți reuși să-i trasformați pe copiii voștri din ființe alintate în ființe modeste, din copii capricioși și egoiști, în copii neprihăniți și recunoscători”, încheie preotul Maxim Melinti.