Părinții le oferă copiilor suzetă din dorința de a-i ajuta să se liniștească, însă, dacă nu sunt atenți se pot trezi că suzeta ajunge un mare dușman de care nu mai pot scăpa. Când este momentul și ce poți face să-ți ajuți copilul pentru a renunța la suzetă?

Când este momentul pentru a renunța la suzetă?

Părerile specialiștilor sunt împărțite în acest sens. Unii recomandă ca renunțarea la suzetă să se întâmple în jurul vârstei de un an deoarece atunci copilul este preocupat de atâtea achiziții încât nu va simți o mare nevoie de a suge. Alții susțin că momentul cel mai bun este după doi ani, când copilul ar trebui să renunțe și la scutece și la biberoane și la suzetă. Trebuie totuși să știți că cei mai mulți copii renunță la suzetă la 3-4 ani.

Cum să spui stop suzetă: planul de 3 zile

Unul dintre cei mai renumiți autori americani, expert în parenting, Mark L. Brenner, susține că orice copil poate fi înțărcat de suzetă în 3 zile. Iată cum:

Ziua 1

Dimineața și seara la culcare, spune-i copilului că ai observat că a început să facă lucruri care arată că este mare. Spune-i apoi că este o idee bună ca în trei zile să renunțe la suzetă și să înceapă să-și ia la revedere de la ea. Spunei că tu știi sigur că va reuși și că vei fi alături de el în acest proces. Vorbește-i maximum 30 de secunde, însă tonul tău nu trebuie să sune ca și cum i-ai cere voie. Dacă îți va răspunde, spune-i că știi că nu vrea să renunțe la suzetă și mergi apoi mai departe. Nu te teme că va deveni anxios dacă este avertizat din timp. Asemenea adulților și copiilor, le place să se pregătească fizic, psihologic și emoțional pentru schimbările ce vor interveni în viața lor.

Ziua 2

Repetă aceeași discuție de 30 de secunde, de două ori pe zi, doar că vei înlocui „în trei zile” cu „mâine”. Nu încerca să testezi terenul, tonul și modul de a vorbi trebuie să fie acela de a anunța un fapt dat.

Ziua 3

Amintește-i copilului că este ziua a treia și că este timpul să adunați suzetele din casă. Poartă-te ca și cum organizezi o vânătoare de suzete în casă și întreabă-l pe cel mic dacă vrea să te ajute. Chiar dacă refuză și protestează, începi să aduni suzetele, pune-le într-o pungă de plastic și du-le la containerul de reciclat plastic. Explică-i copilului că suzetele lui vor fi reciclate și din ele se vor face cauciucuri pentru mașină sau jucării de plastic. Copiii recunosc reciclarea ca având un scop important și inteligent și, astfel, copilul tău nu va fi așa de supărat ca în cazul în care îi vei arunca scumpele lui suzete la gunoi. Cu toate acestea, așteaptă-te să fie în continuare supărat, empatizează cu el, dar fii fermă. Brenner susține că majoritatea copiilor trec peste acest episod în mai puțin de 48 de ore.