Scrisul meu de mână este foarte urât. A fiului meu la fel. Dar diferența dintre noi este că eu, dacă este necesar, pot scri și frumos, iar fiul meu nu. Prin urmare, după ce 2 caiete scrise de mână nu au dat rezultate, și fiul meu a refuzat să meargă la cursuri de caligrafie, am început să inventez exerciții care i-ar  corecta scrisul.

Cum să înveți copilul să-și corecteze scrisul: 10 sfaturi de la o mamă cu experiență

Nu pentru frumusețe, ci pur și simplu pentru ca el să devină stăpânul scrisului lui. Aceste exerciții nu sunt recomandate elevilor din clasa I deoarece ei abia deprind tehnica scrisului, este mai bine să așteptați până când copilul va începe să scrie urât, dar repede și cu încredere.

1. Spuneți-i copilului să scie un cuvânt. Iar apoi spuneți-i să-și imagineze că suflă vântul și, din nou, lăsați-l să scrie acel cuvânt. Vântul suflă și înclină literele. Și apoi lăsați vântul să fie și mai puternic, până când literele se așează frumos pe linie. Dar dacă vântul bate din direcția opusă? Chiar dacă nu veți reuși din prima, cel puțin copilul va înțelege care este ideea.

2. Imitați scrisul eroilor preferați. Scrieți „Salut” precum Luna Lovegood sau Hermione sau ca alți eroi preferați ai copilului. Sau transcrieți dialoguri din diferite cărți. 

3. Dacă sunteți dispus să riscați, jucați-vă de-a spionii. Încercați să vă falsificați scrisurile.  Puteți inventa o poveste de spioni.

4. Puteți organiza un concurs de frumusețe a literelor. Alegeți cea mai frumoasă literă din rând.  Puteți de asemenea scrie un rând de "A", și fiecare literă să se aleagă cu câte o distincție. Una va merita o coroană  roundă, alta alungită, alta va merita niște cârlionți.  

5. Puteți „băga” cuvântul în sticluță.  Desenați sticluțe alungite, late, mari și mici. Copilul trebuie să completeze sticluța cu un cuvânt, dar fără să atingă pereții sticlei.

6. Din litere, puteți desena imagini. De exemplu, desenați un măr dintr-un O sau o floare dintr-un B și așa mai departe. Imaginația nu are limite!

7. Puteți scri cu lapte sau cu suc de lămâie, iar apoi pentru a descifra literele, textul trebuie băgat la cuptor. Mai există o modalitate de a scri fără să vezi ce scrii: ceara albă. Ca să descifrezi scrisul, hârtia trebuie colorată cu acuarelă.

Cum să înveți copilul să-și corecteze scrisul: 10 sfaturi de la o mamă cu experiență

8. Scrieți cu bagheta invizibilă (imaginar), dar sincer. Lăsați copilul să decidă, dacă a scris frumos și fără greșeli.

9. Este foarte util ca, copilul să scrie pe hârtie fără linii. Pe hârtie de formate și texturi diferite, folosind diverse instrumente de scris. Am vorbit deja de pixurile ascultătoare și neascultătoare.

10. Când începe să vi se pară că totul este lipsit de sens, deschideți și analizați împreună cu copilul caietele de anul trecut.