Copiii sunt diferiți, la fel și pasiunile lor pentru anumite activități. Pentru a descoperi care sunt adevăratele psiuni ale copilului, părinți ar trebui să se înarmeze cu multă răbdare. Multora le place muzica, implicit să cânte la un instrument muzical, altora le place desenul, unii copii au o atracție pentru cifre, alții pentru literatură. Dacă nu ai depistat încă ce talent are copilul tău, atunci ar trebui să îți adresezi câteva întrebări pentru a afla un răspuns.

  • Ce activitate îi place cel mai mult copilului meu?
  • Îi place să cânte, să danseze, să facă exerciții la matematică, să picteze?
  • Cum își petrece cel mai des timpul liber?
  • Care sunt activitățile preferate din programul școlar?
  • Despre ce subiect îi place cel mai mult să vorbească?
  • Care sunt materiile preferate de la școală unde are performanțe? 

Oferă-i timp

Timpul este factorul definitoriu al performanței. Copilul are nevoie zilnic de timp pentru a explora, pentru a încerca, eșua și încerca din nou. Lasă-ți copilul în fiecare zi, cel puțin o oră sau două să facă ce vrea el, ce îi face plăcere, bineînțeles sub atenta supraveghere din umbră. Discută cu el și vezi care sunt activitățile pe care ar vrea să le facă, ce anume îl face fericit și de ce ajutor suplimentar ar avea nevoie. Implică-te dacă acesta îți cere ajutorul și concentrați-vă împreună pe dezvoltarea abilităților importante.

Oferă-i instrumentele necesare

Dacă micuțului tău îi place foarte mult să citească și își dorește tot mai mult să descopere lucruri noi, atunci alege o serie de cărți pentru copii care să îi ofere răspunsurile de care are nevoie. Atunci când sesizezi un interes deosebit pentru un anumit domeniu, oferă-i suportul material de care are nevoie. Îi place muzica? Perfect, atunci oferă-i un instrument muzical pentru a conștientiza valoarea sunetului și pentru a învăța cât mai ușor.

Oferă-i spațiu

Fiecare dintre noi avem nevoie de propriul spațiu, un loc intim în care să ne concentrăm asupra acțiunilor pe care vrem să le dezvoltăm. Amenajează-i un spațiu special pentru a-și putea da frâu liber imaginației, o zonă muzicală, un birou pentru scris și citit.