Fiecare părinte își dorește ca ai lui copii să crească sănătoși și să se dezvolte normal, astfel încât să devină niște adulți fericiți, responsabili și încrezători. Chiar dacă știm că acest fapt nu depinde întru totul de noi, există câteva lucruri pe care, cu siguranță, le putem face pentru micuții noștri ca ei să ajungă să fie siguri pe ei, să poată lua decizii de sine stătător și să se poată adapta ușor în societate.

Carl Pickhardt, psiholog și autor a 15 cărți de parenting, a declarat pentru Business Insider că un copil căruia îi lipsește încrederea în sine nu va îndrăzni niciodată să încerce chestii noi sau care-l provoacă, pentru că se teme că va greși sau că-i va dezamăgi pe cei din jur. Mai târziu, asta poate să-i dăuneze și să-l împiedice să aibă o carieră de succes. 

Din fericire, încrederea în sine e ceva ce poate fi încurajat la copii încă din primii ani. Îți propunem câteva sfaturi de la psihologi, care să te ajute să crești un copil încrezător:

Apreciază-i efortul, indiferent dacă pierde sau câștigă

Pentru a-i stimula stima de sine și pentru a-l ajuta să aibă încredere în forțele proprii, apreciază-i eforturile. Chiar dacă nu a ajuns la cel mai bun rezultat, dacă vezi că s-a străduit, arată-i că prețuiești asta. Astfel, copilul va înțelege că e în regulă să nu iasă mereu învingător, pentru că fiecare încercare în oferă o experiență nouă și o lecție de folos.

Încurajează-l să exerseze constant, pentru a-i construi competențele

Unii copii renunță să mai facă vreo activitate dacă nu i-a reușit din prima. Explică-i micuțului că perseverența face minuni. Exersați împreună. Încurajează-ți copilul să investească cât mai mult timp făcând ceea ce-l interesează, ne sfătuiește Pickhardt. Pe măsură ce devine mai competent în îndeplinirea unei anume sarcini, va deveni și mai încrezător în propriile abilități.

Lasă-l să-și rezolve problemele de unul singur

Permite-i copilului tău să devină independent. În încercarea de a-și proteja micuții, unii părinți, i-au decizii în locul lor, iar când copiii au vreo probleme (indiferent cât de mică) să grăbesc să o rezolve. Rezultatul acestor acțiuni însă, este unul opus așteptărilor. Copilul se va obișnui că cineva îi rezolvă problemele și nu va ști cum să gestioneze astfel de situații de sine stătător. „Ajutorul părinților îi poate împiedica pe cei mici să-și rezolve problemele pe cont propriu și să aibă încredere în ei”, confirmă Pickhardt. Totuși, ține cont de particularitățile de vârstă. Unui copil de 5 ani îi poți da voie să rezolve un conflic cu amicul lui, care tocmai s-a supărat pe el, în schimb, nu poți pune să-și facă mâncare sau să-și cumpere singur haine.

Ajută-l să înțeleagă că nu poate fi prieten cu toată lumea

„Dacă o relație nu funcționează, atunci e posibil să funcționeze altele, pentru că, în general, sunt capabil să-mi fac prieteni și, pe viitor, voi continua să reușesc.” Aceasta este una dintre convingerile esențiale ale unui copil încrezător, a scris Apter în „The Confident Child: Raising Children to Believe in Themselves”. Remarcați că nu se pornește de la premisa că îl va iubi toată lumea și că toți vor dori să-i fie prieteni, ci mai degrabă, că se va înțelege bine cu unii oameni și cu alții nu. E firesc ca prieteniile să nu funcționeze întotdeauna.

Încurajează-i curiozitatea

Uneori, întrebările care nu se mai termină pot fi obositoare, dar Paul Harris, de la Universitatea Harvard, spune că formularea acestor întrebări reprezintă unul dintre aspectele esențiale pentru dezvoltarea copilului.
„În primul rând, copilul trebuie să-și dea seama că există lucruri pe care nu le știe… că există lumi pline de informație, pe care nu le-a vizitat încă”, a declarat Harris, specialist în  psihologie evolutivă, pentru The Guardian. Iar curiozitatea e asociată cu dezvoltarea încrederii în sine, precum și cu alte trăsături comportamentale, precum stăruința, autocontrolul, tăria de caracter și conștiinciozitatea, a scris Paul Tough în cartea „How Children Succeed”. 

Nu-l critica niciodată pentru felul în care s-a descurcat

Nimic n-o să-l descurajeze mai mult pe copilul tău decât să-i critici eforturile. Oferă-i sugestii folositoare și feedback onest, dar nu-i spune niciodată că nu e bun la ceva. Dacă micuțului tău îi e frică de eșec, pentru că-și face griji că o să te superi sau o să fii dezamăgit, n-o să încerce niciodată chestii noi.
„Cel mai adesea, critica din partea părinților diminueză auto-aprecierea și motivația copiilor”, afirmă Pickhardt.

Oferă-i noi experiențe

Pickhardt spune că tu, ca părinte, ai responsabilitatea de a „diversifica pe cât posibil experiențele de viață ale copilului tău, astfel încât acesta să-și poată dezvolta încrederea de a face față într-o lume cât mai variată.”
Expunerea copiilor la lucruri noi îi învață că, indiferent de cât de înfricoșător și diferit pare un lucru, le stă în putere să-l dovedească.

Asta nu înseamnă că trebuie să-l trimiți într-o excursie de cinci săptămâni în afara țării. Poate fi ceva mult mai simplu, cum ar fi să guste creveți pentru prima oară sau să învețe să schieze.

Învață-l ce știi tu să faci

Oferă-i copilului tău un exemplu bun și fii un model pentru el. Pickhardt spune că un copil care observă că părintele său se bucură de succes va fi mai încrezător că poate face și el la fel.

Fii alături când suferă un eșec

Când copiii dau de greutăți, Pickhardt spune că părinții trebuie să le arate că a trece prin astfel de provocări îi va face mai optimiști. E important să-i amintești copilului tău că orice drum spre succes e plin de eșecuri, a adăugat el.

Apreciază-i curajul când încearcă lucruri noi

Indiferent dacă dă o probă pentru a fi admis în echipa de baschet sau se dă pentru prima oară în montagne-russe, Pichardt spune că părinții trebuie să-și laude copiii, atunci când încearcă lucruri noi. Spune-i ceva simplu, cum ar fi: „Ești foarte curajos că ai încercat așa ceva!”.

Vorbește cu copilul tău despre sentimentele sale 

Pentru a crește un copil încrezător, micuțul tău trebuie să se înțeleagă. Anume din acest motiv e important să vorbești cu el despre ce simte. astfel, numindu-și emoțiile, copilul va învăța să și le gestioneze.
Poți să încurajezi abordarea asta și să-i oferi un exemplu vorbind cu el despre propriile tale sentimente, ale partenerului tău, ale celorlalți și-așa mai departe. Dacă face o criză sau pare supărat, întreabă-l de ce se simte așa: nu-i spune pur și simplu să treacă peste moment sau să se calmeze.

Lasă-l să se poarte ca un copil

Nu te aștepta de la copilul tău să se poarte ca un adult sau să depășească etapele firești vârstei. „Când copilul simte că nu e îndeajuns de bun decât dacă are aceleași rezultate ca și părinții, standardul nerealist îi poate descuraja eforturile”, spune Pickhardt. „Strădania de a împlini așteptările specifice unor vârste mai mari îi poate scădea încrederea în sine.”

Bucură-te alături de copilul tău atunci când învață ceva nou

Copiii urmează exemplul părinților, atunci când învață să reacționeze la lucruri noi. Dacă-ți arăți entuziasmul că a învățat să înoate sau să vorbească o limbă străină, o să se entuziasmeze și el. „Nu-i lucru ușor să înveți și, când reușești, devii încrezător că poți învăța și mai mult – așa că bucură-te de orice ocazie de a evolua”, afirmă Pickhardt.

Ține minte, fiecare copil este unic și are propriul ritm de dezvoltate. Nu-l presa, ai răbdare cu el, ajută-l să se descopere, să se cunoască și să se integreze în societate.

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”