Copiii fără poftă de mâncare stârnesc îngrijorarea părinților în fiecare zi, nu doar pentru că nu mănâncă suficient, ci și pentru că refuză să încerce alimente noi. Sunt copii cărora, pe lângă faptul că mănâncă puțin, nu le place să încerce texturi noi. Opțiunile de hrănire devin din ce în ce mai limitate, iar mesele devin o luptă. Este necesar să-i ajutăm să accepte noi arome, texturi și chiar mirosuri și culori, astfel încât să poată fi bine hrăniți și sănătoși. Cum putem realiza acest lucru? Află în continuare.

Nevoile energetice ale celor mici sunt foarte variabile în funcție de stadiul de creștere în care se află. Acesta este motivul pentru care este normal ca dorința lor de a mânca și cantitățile pe care le consumă să se schimbe în timp. După cum a indicat Asociația Spaniolă de Pediatrie, este important să respectăm aceste faze și să nu forțăm copiii să mănânce. Un aport mic nu este o problemă dacă dezvoltarea și creșterea nu sunt compromise, ci urmează un ritm progresiv. În funcție de copil și de cauză(e), problema poate fi rezolvată mai repede sau mai greu. Ajutorul unui profesionist poate fi vital în anumite cazuri. Secretul este să nu vă grăbiți.

Luarea de măsuri drastice pentru a rezolva lipsa poftei de mâncare poate fi contraproductivă. De exemplu, dacă cel mic mănâncă în exces în urma constrângerii, sănătatea lui poate fi compromisă pe termen lung. Copiii fără poftă de mâncare pot avea intoleranțe alimentare, anemie, paraziți intestinali, probleme emoționale sau alte boli. 

După mersul la medicul pediatru și stabilirea diagnosticului, este esențial să-i urmăm instrucțiunile, nu numai în ceea ce privește administrarea medicamentelor (dacă acestea au fost prescrise), ci și în ceea ce privește alimentația și hidratarea. De asemenea, ar trebui să consultăm un profesionist cu privire la utilizarea anumitor remedii naturale pentru a completa tratamentul. Care sunt ele, vezi mai jos.

Drojdie nutritivă

Drojdia nutritivă, bogată în vitamine, minerale și aminoacizi, este un excelent remediu natural pentru stimularea apetitului. În plus, este un supliment ideal pentru a promova o bună dezvoltare fizică și psihică.

Rețete originale

Un sfat pentru ca cel mic să înceapă să mănânce mai mult este să încerce rețete noi care să fie atrăgătoare din punct de vedere vizual. Putem realiza forme sau desene originale cu mâncarea din farfurie. Dacă cel mic nu vrea să mănânce leguminoase, pește sau legume, de exemplu, vom încerca să facem umpluturi sau aluaturi cu aceste ingrediente. O modalitate bună de a mânca leguminoase este făina de năut.

Participarea la treburile din bucătărie poate ajuta copiii fără poftă de mâncare

Există specialiști care recomandă participarea copiilor la prepararea alimentelor pentru a le stimula apetitul. Atenție, ideea nu este să le cerem să gătească singuri, ci să le dăm mici sarcini (conform vârstei lor). Putem să-i implicăm în alegerea unor preparate pentru meniul săptămânal. De asemenea, copiii pot participa la toate acele sarcini legate de achiziție.

Program regulat de masă în familie

Este important să stabilim rutine alimentare. În plus, este de preferat ca cei mici să aibă între 4 și 5 mese mai mici pe zi în loc de 3 mese foarte bogate. În raport cu cantitățile, nu este necesar să umplem farfuria, deoarece acest lucru ar putea avea efectul opus. Putem crește treptat cantitatea pe măsură ce crește și pofta de mâncare. Mâncatul cu întreaga familie sau în grup îi încurajează pe copii să încerce lucruri noi. Menținerea unei atmosfere relaxate și distractive este cea mai bună modalitate de a ne atinge obiectivul și de a evita stresul și îngrijorarea pe care această problemă o generează.

Distracție

Organizarea unui picnic, a unui grătar, a unei zile tematice sau a unei mese departe de casă este o strategie perfectă pentru a transforma actul de a mânca în ceva distractiv și diferit.

Sport

Deși pare contraproductiv, în realitate nu este. Pentru a ajuta copiii fără apetit să mănânce mai mult, aceștia pot fi încurajați să practice un sport sau o activitate care le place. Făcând exerciții fizice și folosind energie, propriul lor corp îi va încuraja să caute hrană.

Este foarte important să nu sărim peste instrucțiunile medicului și să nu renunțăm la tratamentul prescris la primul semn de ameliorare. Pentru ca planul să aibă succes, este necesar să respectăm toate indicațiile. Remediile naturiste nu trebuie administrate ca înlocuitor pentru medicamente sau alimente.