În prezent, când comunicarea virtuală a luat practic locul comunicării live, tot mai mulți copii se confruntă cu anxietatea, fiindu-le greu să socializeze, să-și facă prieteni și să se integreze în grupuri.


Dacă ai observat că și copilul tău a devenit mai timid, stă mai mult singur și stabilește cu greu legături cu alți copii, iată câteva recomandări care ar putea să te ajute să-l susții și să-i dezvolți abilitățile sociale.

Dezvoltând aceste abilități, copilul va deveni mai încrezător și va avea șansa să crească un adult care știe să relaționeze, să se implice social și astfel, să devină un om fericit și împlinit.


Conștiința de sine
E foarte important ca micuțul tău să se înțeleagă - să-și înțeleagă și să-și accepte emoțiile și trăirile. Ajută-l să-și construiască această abilitate, susținându-l în momentele când întâmpină dificultăți. Comunică cu el, întreabă-l despre sentimentele lui: „Când ai început să ai acest sentiment? Ce s-a întâmplat înainte?”. Chiar dacă e posibil să nu-ți poată răspunde la toate întrebările, acestea o să-l orienteze spre autoanaliză, spune David LaViscount, director al Audubon Charter School-Gentilly, din New Orleans, care folosește această strategie.


Managementul de sine
Învață-ți copilul să fie independent. Aici e foarte important să ai răbdare, să nu exagerezi și să ții cont de particularitățile de vârstă, dar e bine, ca treptat, copilul să se obișnuiască să-și autogestioneze resursele (timpul pentru joacă și pentru ore, jucăriile, dar și emoțiile). Puteți crea împreună o zonă în care să se poate relaxa și calma, căreia îi puteți da un nume inedit, de exemplu - Colțul Păcii sau Locul Meu de Liniște. Oferirea unui spațiu în care să se simtă în siguranță și să poată contempla la ceea ce tocmai s-a întâmplat, va face o diferență imensă.


Abilitățile sociale
Una dintre cele mai importante calități care contribuie la dezvoltarea abilităților sociale este empatia. Pentru a crește nivelul de empatie la copilul tău, încearcă să vorbiți deschis atât despre sentimentele tale, cât și despre sentimentele lui. Comunicați despre tot, despre orice gând sau temere a copilului și căutați cea mai bună modalitate de-l face să se simtă mai bine, normalizând totodată trările sale.


Abilitățile de relaționare
Aceste abilități o să-l ajute pe micuțul tău să comunice, să se facă auzit, să-i asculte și să-i înțeleagă pe alții și să lucreze în echipă. Pentru a-i dezvolta aceste abilități, întreabă-l despre experiențele și trăirile lui de pe parcursul zile și arată-i că ceea ce simte el este important. Dacă îți spune despre vreo problemă, încercați să găsiți împreună soluția potrivită, astfel încât copilul tău să înțeleagă că nu este singur.


Adoptarea deciziilor responsabile
Pentru a dezvolta această abilitate permite-i copilului să observe modalitatea în care iei tu decizii. Asigură-te că îi arăți cât de important este să cântărească orice variantă și cât de relevant este să țină cont și de sentimentele altor persoane atunci când acestea ar putea fi afectate în vreun fel sau altul de respectiva decizie.

Totodată, nu uita că micuțul tău nu va face neapărat ceea ce-i spui tu, ci ceea ce faci tu. Drept urmare, pentru a-l încuraja, prentru a-i crește stima de sine și pentru a-l ajuta să devină mai sociabil și mai deschis, fii tu exemplul lui.