Lauda este una dintre cele mai accesibile forme de a-ți manifesta aprecierea față de cineva. Deși suntem tentați să o facem din ce în ce mai des, mai ales că am auzit că asta îi ajută pe copii să-și desvolte stima de sine, să ne lăudăm copiii la orice pas pare să nu fie chiar cea mai bună idee.

Îți propunem câteva sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să-ți lauzi picii, astfel încât această formă de apreciere să le fie de ajutor copiilor.

Ca părinte, ești pus adesea în situația de a încuraja copilul printr-o vorbă bună sau de a-i explica ce greșește. Adică de a-l lăuda sau a-l critica. Alternarea acestor două creează în timp personalitatea copilului. De mici, copiii au nevoie să vadă reacția părinților lor la diverse acțiuni pentru a învăța ce e bine și ce e rău.

Ce este de reținut atunci când vrem să ne lăudăm copilul pentru ceva anume?

Lauda, deși cea mai comodă și la îndemână, nu este singura metodă de încurajare și motivare a copilului. Pentru a-ți arăta afecțiunea pe care i-o porți, ar fi mult mai potrivite faptele, de exemplu să petreceți ceva timp împreună, jucându-vă sau făcâtd o plimbare.

Nu lăudați la orice pas

Lauda trebuie să aibă mereu un motiv concret, care trebuie menționat copilului. Pe deoparte, copilul va ști exact ce a făcut bine, pe de alta, nu va aștepta laude la fiecare pas, fără vreun motiv anume. Nu ridicați în slăvi calitățile pe care copilul le are de la natură, precum aspectul. În schimb, este bine să fie observate efortul și procesul prin care trece pentru a realiza un lucru. In acest caz, vorba bună va acționa ca un combustibil ce îl va alimenta în perioada cât face acest efort. Dacă lucrurile i s-au dat ușor, nu vă grăbiți să-l lăudați, altfel se va descuraja repede când va avea de făcut ceva mai dificil.

Nu vă comparați copiii cu alți copii

Nu vă comparați copilul cu alți copii, atât pozitiv, cât și negativ. Nu e o idee bună nici dacă-i comparați pe frați între ei. Fiecare copil este unic și are calități pentru care merită să fie apreciat. Compararea copiilor, poate instiga la ura. Este un obicei pe care copiii îl deprind foarte repede, justificându-și eșecurile.

Nu exagerați

Folosită în doze greșite, lauda este o pastilă ce dă dependență. Copilul va ajunge să facă lucruri doar pentru a primi aprobabrea părinților și nu pentru plăcerea de a reuși.
Odată lăudat pentru ceva, nu mai insistați. Deja face bine ceea ce face, e timpul să-i extindeți zona de dezvoltare.

Fiți sinceră

Copiii simt exagerările atât în exprimare, cât și în gesturi. Astfel, dacă o să încercați să-l mințiți, se va simți prost. 

Fiți obiectivă

Raportați-vă la puterea lui de a face lucruri. Ceea ce pentru un adult e simplu (să strângă prin casă, să spele vasele), pentru un copil reprezintă un efort. Și acesta trebuie încurajat.

În concluzie e important să țineți mine că lauda cu măsură poate fi extrem de eficientă în procesul de educare a copiilor. Aceasta îl va ajuta să înțeleagă ce e bine și ce e rău și să învețe să persevereze pentru a reuși.