Există multiple motive de la care pornesc părinții care vor să își înscrie copiii la grădiniță. Unii dintre ei își doresc să își reia activitatea profesională, iar alții își doresc ca cel mic să socializeze mai mulți cu semenii săi. Ceea ce ar trebui să știe părinții înainte de toate este că pentru copil această etapă este extrem de importantă, iar pentru început ar trebui să răspundeți la câteva întrebări esențiale pentru a lua o decizie finală.

Petrecerea timpului în afara căminului cu care este obișnuit nu este deloc ușoară pentru un copil de doar 2 sau 3 ani. Tocmai de aceea, atunci când începe să frecventeze grădinița, copilul trebuie să facă față mai multor schimbări:

  • să se separe de persoanele care îl îngrijeau în fiecare zi;
  • să se adapteze la un nou program, cel de grădiniță, care presupune implicarea altor adulți în educația sa, dar și acceptarea colegilor de grupă, împărțirea rechizitelor, dar mai ales a atenției educatoarei (în condițiile în care, acasă, copilul este obișnuit să primească întreaga atenție a tuturor celor din jur).

Prin urmare, fiecare mămică, înainte de a merge să viziteze grădinițele, trebuie să își pună câteva întrebări:

  • Cum va suporta copilașul ideea despărțirii de părinți pentru câteva ore pe zi (în special la început)?
  • Copilașul este timid sau extrovertit?
  • Poate să înțeleagă cerințele celorlalți adulți sau încă are nevoie de o “traducere” a părinților?
  • Cât de ușor se va adapta unei rutine zilnice mai riguroase decât cea de acasă?
  • Este încântat să audă de grădiniță și de faptul că aceasta va fi de acum încolo o parte esențială a vieții sale?
  • Poate să acorde atenție unei activități pentru o perioadă de circa 15 de minute sau se plictisește repede?

În funcție de grădinița unde cel mic va fi înscris, părinții trebuie să ia în calcul și alte cerințe:

  • Mai este copilul dependent de oliță? (aceasta este, de regulă, una dintre condițiile acceptării în grupa mica la grădinițele de stat);
  • Poate micuțul să doarmă singur? Multe dintre grădinițe au program de somn după amiază, lucru ce poate fi nou pentru un copil obișnuit doar cu o mică siesta în prima parte a zilei. Unii copii au încă două reprise de somn pe zi, așadar tranziția va fi simțită mai puternic de aceștia.

Nu în ultimul rând, părinții ar trebui să ia în seamă și următoarele cerințe:

Bolile copilăriei: primăvara și iarna sunt perioadele în care cei mici tind să facă unele dintre cel mai des întâlnite boli ale copilăriei (rujeola, rubeola, scarlatina). De asemenea, ei răcesc mai ușor iarna, decât toamna și primăvara. S-a observat că cei din grupa mică fac mai multe otite, însă pe de altă parte, ei tind să dezvolte mai puține alergii mai târziu în viață decât copiii care nu merg deloc la grădiniță.

Unul dintre marile avantaje ale mersului la grădiniță la vârste fragede este acela că adaptarea la mediul academic de mai târziu vă fi mult mai ușoară. Următorul ar fi dezvoltarea socială a copilului, învățând lucruri că empatia, colaborarea și socializarea.

Întrebările și cerințele de mai sus trebuie luate în seamă de toți părinții care se gândesc să își înscrie prichindeii la grădiniță. Cu toate acestea, pentru a afla dacă cel mic este cu adevărat pregătit să înceapă acest nou capitol în viață este de a vă gândi serios, ambii părinți, la abilitățile sociale, emoționale, psihice și cognitive ale acestuia, să cereți sfatul apropiaților care au deja copii de grădiniță, să consultați medicul și, nu în ultimul rând, să cereți părerea copilului însuși.