Circumferința capului bebelușului se măsoară de obicei din primul până în al doilea an de viață. Această operație se realizează cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprâncenelor și urechilor, de jur împrejurul capului. Rezultatul (în cm) se compară cu măsurătorile precedente.

Creșterea capului bebelușului, de ce se monitorizează:

Circumferința medie a craniului la naștere este de 35 cm și crește rapid până la 45 cm în primul an de viață. Creșterea capului bebelușului are loc ca urmare a dezvoltării creierului . Este „relativ” independentă de creșterea corpului și de alimentație. Factorii genetici joacă adesea un rol important în creșterea capului: de exemplu, dacă dimensiunea capului tatălui este mai mare decât media, copilul poate avea la rândul lui un cap mare. Creșterea rapidă a capului are loc în primii doi ani de viață.

Ce se întâmplă în cazul în care capul bebelușului crește prea repede:

În cazul în care capul copilului crește prea repede, în special dacă nu ajunge să intersecteze graficul de creștere, va trebui urmărită foarte atent dezvoltarea hidrocefalului („apa” din creier) sau se poate pune problema existenței altor probleme neurologice. Creșterea capului la un copil hidrocefal poate fi rapidă.

Ce se întâmplă în cazul în care capul bebelușului crește prea încet:

Dacă dimensiunea capului copilului este sub medie, dar continuă să crească respectând același procent (de exemplu este 90% din dimensiunea normală la 3 luni și tot 90% la șase luni), de obicei nu sunt motive de îngrijorare.

Pe de altă parte, o dimensiune mică a capului copilului, mai ales dacă nu respectă procentele este un motiv de important de îngrijorare (de exemplu este 5% la 3 luni și în afara graficului normal de creștere la 6 luni). Aceasta poate indica o afecțiune numită „microcefalie” care adesea este asociată cu probleme de dezvoltare neurologică. Una dintre cauzele frecvente ale microcefaliei este creșterea inadecvată a creierului.

Atâta timp cât creșterea craniului este legată de creșterea creierului, dacă dezvoltarea creierului este afectată, aceasta va duce la o dimensiune mică a capului.

Un cap mic este rareori o consecință a suturării defectuoase a craniului, de obicei acest fapt duce la o formă ciudată a capului.