Principala temere a părinților legată de timiditatea la copii ține de faptul că în viitor nu își va putea face prieteni și va fi mai puțin sociabil. Specialiștii susțin, însă, că timiditatea la copii este firească într-o oarecare măsură. În plus, se poate interveni astfel încât să nu atingă cote care să limiteze sau să provoace disconfort minorului. Este important să ții cont de acest lucru: timiditatea nu este o condamnare pe viață.

Dacă vezi că timiditatea copilului tău îi provoacă disconfort sau interferează cu viața de zi cu zi, iată câteva sfaturi pe care le poți aplica pentru a-l ajuta!

Nu-i presa, nu-i critica și nu-i eticheta

Dacă nu ești o persoană timidă, poate fi dificil să înțelegi reacțiile copilului tău. Cu toate acestea, este important să nu le invalidezi și să nu-i minimizezi emoțiile. Nu-l ridiculiza pentru că este timid și nu-l presa să se schimbe. În primul rând, trebuie să se simtă înțeles, acceptat și sprijinit. Va progresa în propriul ritm.

Evită să-l etichetezi ca fiind timid sau singur. Cuvintele au mai multă putere decât crezi și asta nu va face decât să-l facă să se perceapă în acest fel din ce în ce mai mult. Va crede și va intra în rolul său, devenind din ce în ce mai rezervat și mai fricos.

Învață-i și modelează-le abilitățile sociale

Uneori, timiditatea este produsul lipsei de abilități sociale, care îl face pe copil să nu știe să se înțeleagă cu ceilalți. Prin urmare, pune accent pe abilități precum inițierea și menținerea conversațiilor, complimentarea, formularea cererilor sau refuzul. Anumitor copii le este mai greu să înțeleagă și să interiorizeze aceste lucruri, dar totul este o chestiune de practică. Văzându-te pe tine (ca figură principală de referință) interacționând cu ceilalți, copilul va fi capabil să-și asume anumite idei. Realizarea unei dinamici, cum ar fi jocurile de rol, poate ajuta în acest proces de învățare.

Oferă-le oportunități de socializare

Dacă un copil este timid, unii părinți tind să fie supraprotectori. Ei evită să-l expună la situații incomode. Cu toate acestea, cel mic are nevoie de practică și de oportunități pentru a câștiga încredere în sine. Din acest motiv, este o idee bună să-i oferi ocazia să petreacă timp cu alți copii. Înscrierea la activități după școală, mersul în tabere sau atelierele de hobby-uri pot fi alternative bune.

Dacă cel mic este foarte speriat, puteți începe să faceți activități împreună cu alte familii sau să participați la cursuri pentru părinți și copii. Prezența ta îi va oferi siguranță. Pe măsură ce va vedea că este capabil să facă asta, va câștiga încrederea de a se bucura de noi oportunități pe cont propriu.

Întăriți-le stima și încrederea în sine

Timiditatea are o componentă de nesiguranță, lipsă de încredere în sine și teamă de judecata altora. Din acest motiv, este esențial să promovezi o stimă de sine sănătoasă și solidă, ajutându-ți copilul să-și identifice și să-și prețuiască virtuțile și să-și accepte punctele slabe. Stima de sine nu înseamnă doar a primi laude și a avea o părere foarte bună despre sine, ci și a putea vedea la ce nu suntem atât de buni. Învață-ți copilul să vadă greșelile ca fiind naturale și acceptabile, ca parte a procesului de învățare.

Promovează un dialog intern pozitiv

În conformitate cu cele de mai sus, trebuie să știi că oamenii timizi au un critic intern care anticipează tot ce poate merge prost, scoate în evidență greșelile din prezent și amintește de eșecurile trecute. Acest dialog interior te poate paraliza.

O idee grozavă este să-i înveți pe copii să vorbească singuri cu dragoste, respect și compasiune de sine, să fie cei mai buni prieteni și încurajatori ai lor. Scopul este ca gânduri precum următoarele să le vină în minte automat:

  • Te-ai descurcat foarte bine, sunt mândru de tine
  • Ai făcut o greșeală, dar este în regulă, ești la fel de valoros
  • Poți să faci asta, încearcă