Fiecare vârstă a copilului vine cu anumite schimbări pe care părinții ar trebui să știe cum să le gestioneze fără nervi și bătăi de cap. Deși se vorbește mai mult despre tantrumurile specifice vârstei de 3-4 ani, mai puțin se știe despre ceea ce urmează odată cu împlinirea vârstei de 7 ani. Primul semnal de alarmă este faptul că micuțul tău încetează să te mai asculte, devine capricios și nu prea știi cum să acționezi în astfel de situații. Unii părinți tind să devină mai autoritari, alții le împlinesc toate poftele sau se optează pentru o vizită la cabinetul psihologului.
Prima etapă constă în formarea propriului ”Eu”. Copilul începe să gândească în termeni de „rău” și „bine” și aproape că poate înțelege semnificația notelor, literelor, numerelor și a altor simboluri, la fel cum o fac adulții. Este foarte important ca la această etapă, părinții să fie mai înțelegători și să nu genereze conflicte. Deseori, copiii își doresc să acționeze după propriul plac, însă se lovesc de refuzul părinților și pot deveni agresivi. Este importat să comunicați și să acceptați aceste schimbări.
Copiii sunt încă la etapa de dezvoltare a autoreglării emoționale, așa că nu reușesc întotdeauna să controleze manifestarea anumitor emoții. Din acest motiv, le este încă greu să păstreze liniștea și ordinea deplină în timpul unor activități. Cu toate acestea, foarte curând ei vor deveni capabili să-și regleze emoțiile în conformitate cu o situație specifică.
Tot în această peroadă se dezvoltă memoria, gândirea, percepția și vorbirea.
Ce pot observa părinții la copiii cu vârste între 6-8 ani?
- Schimbări vizibile la nivel de comportament
- Dorința de a arăta mai în vârstă
- Încăpățânare, apărarea drepturilor
- Nevoia de spațiu personal
- Copierea comportamentului părinților sau a adulților din anturaj
- Maniera, mimica
- Pierderea spontaneității.
Ce ar trebui să facă părinții în această perioadă:
- Ajutați-vă copilul să înțeleagă rolul său în societate
- Ajutați-l pe cel mic să cunoascămai multe despre oamenii din jur
- Vorbiți despre lucruri abstracte, ceea ce îl interesează pe copil la momentul actual
- Respectați limitele și opiniile copilului