Se spală obsesiv pe mâini, verifică de câteva ori dacă a închis ușa, dacă și-a făcut ghiozdanul. În cazul copiilor, sunt manifestări obsesiv compulsive și au nevoie de terapia comportamentală. Explicăm motivele.

”Noi spunem că anxietatea apare că nu putem să controlăm mediul exterior. În tulburare obsesiv –compulsivă, oamenii dezvoltă diferite ritualuri comportamente în care nevoia de a te spăla pe mâini să nu te contamineze, să nu iei o boală care ar putea să-ți fie fatală”, susține  Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică.

Aceste manifestări apar din copilărie. Spre exemplu, vorbim despre copii care verifică de multe ori dacă au apă în ghiozdan, dacă au închis ușa, dacă au cheia la ei, dacă au tot ce le trebuie în penar.

Verificarea obsesivă face parte din manifestările compulsive. Și are nevoie de terapie comportamentală.

”Dacă nu intervenim, avem mai departe de-a face cu un adult anxios, evitant, care va prefera să rămână singur-singur, să nu fie văzut, oamenii să nu se uite la el”, a mai adăugat Dr. Carmen Truțescu.

Să aibă parte de atenție înseamnă insecuritate. Vorbim astfel de afectarea dramatică a calității vieții. Dacă vedeți aceste verificări obsesive, nu grăbiți copilul. Pentru că grăbindu-l, nu faceți altceva decât să îi măriți anxietatea.

”Vă grăbiți, produceți adrenalină, aceasta adrenalină crește nivelul de catecolamine din organism, care sunt anxiogene. Putem să ajungem la anxietate, anxietatea poate mima orice simptom. Nu e nicio rușine acum să ai o tulburare de anxietate”, afirmă Dr. Irene Davidescu, medic psihiatru.

La vârstă mică, terapia comportamentală dă cele mai bune rezultate. Pentru toată viața ulterioară.