S-ar putea ca la un moment dat să observi că micuțul tău încearcă să-și evite colegii de joacă cu care își petrecea timpul odinioară. În același timp, ar putea să stea mai mult în preajma adulților din anturajul vostru și să-i ia la întrebări. Chiar dacă la prima vedere poate părea inofensivă, această etapă în dezvoltarea copiilor poate stârni multe întrebări sau chiar panică în rândul unor mămici. O echipă de psihologi a explicat de ce se întâmplă asta și cum poți acționa într-o astfel de situație.

Pentru început ar fi bine să-ți dai seama de ce se preferă compania adulților.

”S-ar putea ca cel mic să aibă un grad ridicat de anxietate față de interacțiunile sociale. În acest caz, așa se simte în siguranță și primește un anumit tip de atenție și afecțiune. Este obișnuit cu acest lucru și se simte validat ca persoană”, observă psihoterapeutul Cristina Ion Rădulescu.

Învață-l să-și facă prieteni de vârsta lui

Vorbește cu copilul tău și află și de la el de ce se ferește de prietenia cu cei de vârsta lui. Poate nici măcar nu conștientizează asta sau poate este o anumită conjunctură. Întreabă și educatoarea sau profesorii, vecinii etc. cu care interacționează cel mai des și află de la ei ce părere au. Poate ei văd mai bine problema. Oferă-te să-l ajuți, dacă are nevoie. Învață-l cum să se poarte cu cei de vârsta lui, cum să se facă plăcut. Astfel, nu va mai fi în situația în care copilul preferă doar compania adulților.

Ajută-l să socializeze

Prin povestioare, filme sau exemple își poate însuși concepte cum ar fi empatia. Poate înțelege că este nevoie de o anumită reciprocitate a gesturilor de bunăvoință față de persoana cu care vrei să te împrietenești. Arată-i ce frumos e să împărtășești cu cineva visele tale, gândurile tale. Totdată, copilăria este frumoasă și prin joacă, principala îndeletnicire. Ori, fără tovarăși de vârsta lui nu are niciun farmec.