Până în jurul vârstei de 10 ani, copiii se pot confrunta cu o problemă la care poate nu te-ai gândit vreodată. Dar, specialiștii spun totuși că imposibilitatea de a-și asuma o pierdere este trecătoare și nu ar trebui să îți faci griji. Este un comportament normal, având în vedere că, atunci când un copil pierde un joc sau o competiție, el simte durere. Însă ce putem face pentru ei? Ce determină apariția acestor comportamente și cum îi putem învăța să piardă inteligent?

Copiii simt durere atunci când pierd un joc sau o competiție sportivă. Drept urmare, unii copii pot reacționa foarte dur atunci când sunt învinși:

  • Țipă și/sau vorbesc urât
  • Încep să plângă
  • Aruncă lucrurile sau obiectele de joacă
  • Își acuză colegii/prietenii, fie aruncând vina pe ceilalți, fie acuzându-i că au trișat

Manifestările pot fi diferite de la caz la caz, însă laitmotivul rămâne cumva același: copilului îi este greu să accepte că altcineva poate fi mai bun, drept urmare se poate simți umilit.

Iată cum ne putem învăța copilul să piardă

Nu uita că ești un model pentru copilul tău

Atunci când vă jucați împreună, lasă-l să câștige o dată și arată-i cum reacționezi tu când pierzi. Îi poți spune cu admirație atât în timpul jocului, cât și la final "Wow, mi-a plăcut cum ai jucat" sau "Îmi doresc să învăț și eu să joc atât de bine că tine". Copiii pot prelua din comportamentul părinților, așa că acordă atenție și reacțiilor tale, atunci când există un factor de stres.

Asigură-l că se poate întâmplă tuturor

Cu toții avem zile bune și zile mai puțin bune, drept urmare, uneori putem face lucrurile mai bine, alteori, nu. Vorbește-i copilului despre situațiile în care tu ai pierdut și cum ai reușit să treci peste o situație dificilă.

Demonstrează-i copilului că nimeni nu pierde niciodată

Am putea spune că eșecul este un lucru rău sau o emoție copleșitoare, însă cum putem evolua sau învăța, dacă nu cu ajutorul greșelilor? Alege o rețetă nouă și pregătiți-o pentru prima dată împreună. Fiind ceva nou, există posibilitatea să iasă din prima sau nu. Așa îi poți demonstra că numai prin exercițiu poți atinge perfecțiunea.

Asumă-ți și recunoaște-ți greșelile

Văzând asta la părinți, copilul va reuși să înțeleagă acest tip de comportament. Îi poți spune pe un ton calm "Oh, Doamne! Am greșit! Ia să văd cum pot repara ce am făcut!". Prin astfel de cuvinte îi transmiți copilului că este în regulă să greșească, însă asta nu înseamnă că nu poate învăța din greșeli.

Învață-l să-și identifice emoțiile

Poate că una dintre cele mai mari greșeli ale părinților este aceea de a minimiza eșecul. Evită să-i răspunzi cu "Nu e o mare tragedie" sau "Nu mai plânge! Ești bărbat". Acestea sunt stereotipuri și nu au nici pe departe efectul pe care ni-l dorim. Din contra, copilul ar putea crede că nu i se acordă suficientă importanță sau atenție.

Așadar, o alternativă mai sănătoasă ar fi aceea de a încerca să identifici emoțiile copilului. Dacă simți că este furios, spune-i: "Este normal să fii furios acum, însă în câteva minute te vei simți mai bine și, dacă îți dorești, putem analiza situația împreună și să vedem dacă nu cumva putem învăța ceva din asta. Ce spui?". Nu uita să-i arăți afecțiune. Copiii pot percepe eșecul nu doar ca pe o umilință, ci și ca pe o respingere.

Apreciază-i eforturile

Atunci când vă jucați împreună, nu uita să-i apreciezi eforturile. Fie că vă jucați, fie că pregătiți ceva împreună, asigură-te că va înțelege că rezultatul final se datorează eforturilor depuse în echipă. Mai târziu, atât la scoală, cât și în viața profesională, copilul tău nu va avea dificultăți în a lucra în echipă. Așa cum spuneam la început, până la vârsta de 10 ani este dificil că un copil să înțeleagă ce este spiritul sportiv. De asemenea, poți înscrie copilul la activități sportive în care trebuie să muncească în echipă pentru a câștiga.