Dieta echilibrată joacă un rol foarte important în viața copiilor. Nu numai că le oferă nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta într-un mod sănătos, dar intervine și în multe dintre funcțiile organismului, cum ar fi somnul. S-a demonstrat că în același mod în care unele alimente favorizează somnul, există altele care îi împiedică pe cei mici să doarmă bine. Dacă vrei ca micuțul tău să nu aibă probleme cu somnul, ar trebui să eviți să-i dai aceste alimente seara sau cel puțin să limitezi consumul.

Proteina

Multe mămici au obiceiul să pregătească o friptură sau o omletă pentru copii la cină. Însă, consumul de alimente proteice înainte de culcare poate afecta somnul celor mici, pentru că ele reduc sinteza serotoninei în creier, un neurotransmițător implicat în reglarea ciclului de somn și veghe, crescând în același timp segregarea adrenalinei, ridicând nivelul de alertă al creierului.

Grăsimi

Cei mai mulți copii adoră cartofii prăjiți, hamburgerii, crochetele și puiul prăjit. Aceste alimente pot afecta calitatea somnului. Un studiu realizat de experți de la Universitatea din Adelaide, (Australia), a concluzionat că persoanele care urmează o dietă bogată în grăsimi, în special la cină, sunt mai susceptibile să sufere de insomnie.

Carbohidrați simpli

Carbohidrații furnizează energia de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta și a-și desfășura activitățile zilnice, dar dacă sunt consumate noaptea le pot afecta somnul. Un studiu publicat în "Journal of Child Health Care" a dezvăluit că micuții care mănâncă cantități mari de carbohidrați simpli, în special după-amiază și seara, au șanse mai mari să sufere de tulburări de somn și de transpirații nocturne.

Brânză

Unele produse lactate, cum ar fi brânza și derivații săi, pot fi greu de digerat, de aceea este mai bine să fie evitate la ora cinei. Ele conțin tiramină, un aminoacid care stimulează eliberarea de adrenalină și norepinefrină, care menține activ creierul și sistemul nervos central.

Mezeluri și cârnați

Aceste alimente reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai somnului la copii. S-a demonstrat că produsele din carne procesată, cum ar fi mezelurile sau cârnații, sunt bogate în tiramină, un aminoacid care mărește producția de noradrenfrină, care la rândul său stimulează creierul și reduce senzația de oboseală.

Zahărul

Să-i dai copilului prăjituri sau bomboane înainte de a merge la culcare nu este o idee bună. Alimentele bogate în zahăr oferă un aport de energie instantaneu, ceea ce crește nivelul de adrenalină, stimulează sistemul nervos central și menține creierul activ. Mai ales că dulciurile sunt, de obicei, bogate în grăsimi, ceea ce subminează și somnul celor mici. Același efect îl au ceaiul, apa minerală, sucurile acidulate și ciocolata.

Alimente diuretice

Aceste alimente au proprietatea de a stimula activitatea rinichilor, determinându-i pe copii să meargă la toaletă de mai multe ori în timpul nopții sau, mai rău, să facă în pat. Evident, acest lucru îi va împiedică să se odihnească. De aceea, este recomandat să nu-i dai seara alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele verde, castraveții sau vinetele. De asemenea, este indicataă și limitarea aportului de apa, cu cel puțin două ore înainte de culcare.